Πολύ αμνιακό υγρό στο τρίτο τρίμηνο
Πολύ αμνιακό υγρό στο τρίτο τρίμηνο


Το πολυϋδράμνιο (πολύ αμνιακό υγρό) είναι μια σπάνια πάθηση — αλλά είναι λόγος ανησυχίας, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο; Ιδού τι πρέπει να ξέρετε.

Το αμνιακό υγρό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αγέννητου μωρού σας. Προστατεύει το έμβρυο, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του και βοηθά στην ανάπτυξη των πνευμόνων, των μυών, των οστών και του πεπτικού συστήματός του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί απειλή ή βλάβη. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, το αμνιακό υγρό μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά αν υπάρχει πάρα πολύ ή πολύ λίγο.

Τι είναι το πολυϋδράμνιο

Το πολυϋδράμνιο καταγράφεται σε ποσοστό 1% των κυήσεων περίπου. Για να διαγνωστεί μια έγκυος με αυτή την πάθηση πρέπει να έχει βάθος μεγαλύτερο των 8 εκατοστών ή ο AFI (Δείκτης Αμνιακού Υγρού -Amniotic Fluid Index/ AFI) να είναι μεγαλύτερος των 20 εκατοστών.

Πώς γίνεται η διάγνωση του πολυϋδράμνιου
Μέσω του υπερηχογραφήματος. Υπάρχουν δύο δείκτες που οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη: το βάθος της μέγιστής λίμνης αμνιακού υγρού και του δείκτη αμνιακού υγρού.

Ποια είναι τα αίτια του πολυυδραμνίου;
Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πολυυδραμνίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού:

το μωρό δεν δύναται να καταπιεί το αμνιακό υγρό γι' αυτό και η ποσότητα αυτού εντός της αμνιακής κοιλότητας μοιραία αυξάνεται και εμφανίζεται υδράμνιο.
η μητέρα πάσχει από διαβήτη
Ασυμβατότητα Rh ή αναντιστοιχία μεταξύ του αίματος της μητέρας και του αίματος του αγέννητου μωρού
Ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος ή των μυών και των οστών.
δίδυμη κύηση, ειδικά αν υφίσταται Σύνδρομο Έμβρυο – Εμβρυϊκής Μετάγγισης, ή κυοφορούνται περισσότερα από 2 έμβρυα.
σύνδρομο εμβρυϊκής ακινησίας
το έμβρυο παρουσιάζει συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς
λοίμωξη από παθογόνο μικρόβιο ή ιό

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του υψηλού αμνιακού υγρού;
Περίπου το 20% των εμβρύων, των οποίων η κύηση παρουσίασε υδράμνιο εμφανίζουν κάποιου είδους συγγενή ανωμαλία, κάποια δηλαδή ανατομική ανωμαλία ήδη από τη γέννησή τους. Η πρόγνωση για τα μωράκια αυτά εξαρτάται από τη σοβαρότητα της συγγενούς ανωμαλίας. Φαίνεται, πως σε περιπτώσεις, που ο AFI είναι μεγαλύτερος του 24, ακόμα και αν στο υπερηχογράφημα β επιπέδου δεν εντοπίσθηκαν προβλήματα, οι πιθανότητες ύπαρξης συγγενών ανωμαλιών, γενετικών συνδρόμων ή νευρολογικών προβλημάτων, που θα διαγνωστούν μετά τον τοκετό είναι αυξημένες.

Αν το υδράμνιο διεγνώσθη στην αρχή της κύησης και είναι μετρίου βαθμού, τότε είναι πιθανό αυτό να επιλυθεί αυτόματα, χωρίς να εμφανιστούν τελικά προβλήματα. Μάλιστα, οι πιθανότητες εντοπισμού σοβαρού προβλήματος στο μωρό, όταν το υδράμνιο είναι μετρίου βαθμού ανέρχονται στο 16,,5% περίπου. Συνεπώς, μπορεί κάποιος να είναι σχετικά καθησυχαστικός κατά την ενημέρωση των γονέων.

Πηγή: Mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!