Σύνδρομο εξαφάνισης διδύμου
Σύνδρομο εξαφάνισης διδύμου


Η συχνότερη έκφανση του συνδρόμου αυτού καταγράφεται σε δίδυμες κυήσεις, στις οποίες ένα εκ των δύο εμβρύων αποβιώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ το έτερο φθάνει μέχρι και το φυσιολογικό τοκετό ή την καισαρική τομή.

Εντούτοις, το Σύνδρομο Εξαφάνισης Διδύμου δεν αποκλείεται να καταγραφεί και σε τρίδυμες ή τετράδυμες κυήσεις, στις οποίες ενδέχεται ένα ή περισσότερα από τα έμβρυα να χαθούν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στις κυήσεις, που εμφάνισαν Σύνδρομο Εξαφάνισης Διδύμου, δυσκολίες ενδέχεται να παρουσιαστούν και κατά τον έλεγχο για Σύνδρομο Down ή για άλλα γενετικά σύνδρομα.

Στα πλαίσια του μη επεμβατικού ελέγχου για Σύνδρομο Down μετράται η Αυχενική Διαφάνεια. Η μέτρηση αυτή λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των πιθανοτήτων για ύπαρξη Συνδρόμου Down στο έμβρυο.

Άλλοι παράγοντες, που σε συνδυασμό με τη μέτρηση Αυχενικής Διαφάνειας λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των πιθανοτήτων αυτών περιλαμβάνουν την ύπαρξη ή όχι έτερων υπερηχογραφικών ευρημάτων, αλλά και τις τιμές των επιπέδων των ορμονών β- χοριακή και PAPP – A στο αίμα της μητέρας.

Τα επίπεδα των εν λόγω ορμονών ενδέχεται να επηρεαστούν από τη συνύπαρξη θανόντος εμβρύου με το ζων (όπως συμβαίνει στο Σύνδρομο Εξαφάνισης Διδύμου), ιδιαίτερα αν το «εξαφανισμένο» έμβρυο απεβίωσε λίγο πριν το συγκεκριμένο έλεγχο.

 

 


Πηγή: Mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!