5 αλλαγές στο στήθος της εγκύου
5 αλλαγές στο στήθος της εγκύου


Οι ορμονικές διακυμάνσεις από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης προκαλούν αλλαγές στο σώμα σας και το στήθος μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημεία που θα τις παρατηρήσετε. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι μαστοί σας μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του προγεννητικού σας «ταξιδιού»…

Οι αλλαγές στο στήθος ξεκινούν από τη σύλληψη
Γνωρίζατε ότι το σώμα σας αρχίζει να προετοιμάζεται να φέρει το μωρό σας στον κόσμο πριν καν συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος; Οι ορμόνες σας αρχίζουν να αλλάζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και το στήθος σας είναι συχνά μια από τις πρώτες περιοχές του σώματος όπου μπορείτε να αισθανθείτε αυτές τις αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή το στήθος σας ετοιμάζεται ήδη να κάνει γάλα για να ταΐσει και να θρέψει το μωρό σας μετά την άφιξή του! Ο πόνος και η ευαισθησία στο στήθος είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια που αναφέρουν οι γυναίκες ότι παρατηρούν, όταν ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες – ή ακόμα και πριν.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, να είναι πιο έντονα την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα ή να μην είναι καθόλου αισθητά μέχρι λίγο πριν τον τοκετό – όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα και πότε μεγαλώνουν τα στήθη σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε άλλους πέντε τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλλάξουν οι μαστοί σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
#1 Εξογκώματα στις θηλές
Αυτά τα μικροσκοπικά, ανώδυνα εξογκώματα που αναπτύσσονται στην θηλαία άλω στο δεύτερο τρίμηνο, είναι αδένες που παράγουν έλαιο το οποίο λιπαίνει τους μαστούς και προάγει τον ευκολότερο θηλασμό. Η έρευνα δείχνει ότι τα νεογέννητα μπορεί ακόμη και να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά των εκκρίσεων από αυτά τα εξογκώματα, κάτι που τα βοηθά να βρουν τη θηλή και να βυζάξουν τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τη γέννηση.

#2 Μεγαλύτερες, πιο ορατές φλέβες
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι φλέβες στο στήθος σας γίνονται μεγαλύτερες και πιο ορατές κάτω από το δέρμα σας. Αυτό οφείλεται στον σημαντικά αυξημένο όγκο αίματος σε όλο σας το σώμα, ο οποίος είναι απαραίτητος για να υποστηρίξει τόσο εσάς όσο και τις αυξανόμενες ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού σας.

#3 Πιο σκούρες θηλές
Το ευαίσθητο δέρμα που συνθέτει τις θηλές σας μπορεί να γίνει πιο σκούρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να αναγκάσουν τα κύτταρα του δέρματος σας να παράγουν περισσότερη χρωστική ουσία, για να βοηθήσουν το νεογέννητο να βρει ευκολότερα το δρόμο του προς αυτές.

#4 Μεγαλύτερες θηλές
Αργότερα στο προγεννητικό ταξίδι σας, θα παρατηρήσετε ότι οι θηλές σας αρχίζουν να αλλάζουν καθώς ετοιμάζονται να θηλάσουν και να ταΐσουν το μωρό σας. Πιθανότατα θα γίνουν μεγαλύτερες, πιο εμφανείς ή μπορεί και να αλλάξουν σχήμα. Εάν έχετε ανεστραμμένες ή επίπεδες θηλές, δεν πειράζει! Υπάρχουν ακόμη επιλογές για να θηλάζετε το μικρό σας και να διασφαλίζετε ότι θα λάβει το μητρικό σας γάλα μόλις γεννηθεί.

#5 Δερματικές αλλαγές
Καθώς το στήθος σας μεγαλώνει, ο κνησμός, οι ραγάδες και η ευαισθησία του δέρματος μπορεί να γίνουν κοινά συμπτώματα καθώς το δέρμα σας σε αυτήν την περιοχή τεντώνεται στο μέγιστο. Αυτό συνήθως σημαίνει απλώς ότι το στήθος σας προσαρμόζετε στους διαστελλόμενους γαλακτοφόρους αδένες σας, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να θηλάζετε το μικρό σας αμέσως μόλις γεννηθεί. Οι ενοχλήσεις αυτές συνήθως εμφανίζονται στον 6ο ή 7ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες περιόδους της εγκυμοσύνης σας, εξαιτίας της αύξησης της προγεστερόνης και των οιστρογόνων.

Αποκτήστε τα προϊόντα που χρειάζεστε τώρα
*Σουτιέν
Ενώ το σώμα κάθε μαμάς αλλάζει διαφορετικά, οι περισσότερες ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται μερικά επιπλέον άνετα, διαπνέοντα και υποστηρικτικά σουτιέν στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Επενδύστε σε σουτιέν που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως άνετο στηθόδεσμος εγκυμοσύνης όσο και αργότερα ως επιλογή εύκολης πρόσβασης κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή/και της άντλησης. Επιλέξτε σουτιέν χωρίς μπανέλες που έχουν σχεδιαστεί για να μεγαλώνουν μαζί σας και είναι κατασκευασμένες με κατάλληλα υλικά για το ευαίσθητο δέρμα, παρέχουν γρήγορη πρόσβαση για ταΐσματα ανά πάσα στιγμή και περιλαμβάνουν ένθετα αφρού για πρόσθετη διακριτικότητα και προστασία – εάν αυτό είναι σημαντικό για εσάς.

*Σερβιέτες θηλασμού
Επιπλέον, το στήθος σας συνήθως αρχίζει να παράγει πρωτόγαλα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μπορεί να μην εμφανίσετε διαρροή αυτή τη στιγμή, αν και μπορεί να γίνει πιο πιθανή κατά το τρίτο τρίμηνο και καθώς πλησιάζετε στον τοκετό. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην παρατηρήσουν καθόλου διαρροή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Εάν ωστόσο αντιμετωπίσετε κάποια πρώιμη διαρροή, το να έχετε διαθέσιμες σερβιέτες θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα ρούχα σας. Αλλά, ακόμα κι αν δεν τις χρειαστείτε ενώ είστε έγκυος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστείτε σερβιέτες θηλασμού μετά την άφιξη του μικρού σας και για όσοι θηλάζετε με μητρικό γάλα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!