Το βάρος πριν την εγκυμοσύνη έχει σημασία!
Το βάρος πριν την εγκυμοσύνη έχει σημασία!


Οι γυναίκες θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για το βάρος τους πριν μείνουν έγκυες και όχι μόνο για τα κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό επισημαίνει μελέτη η οποία αναφέρει ότι οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιο πιθανές μεταξύ των υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος που αυξάνεται μετά τη σύλληψη.

Αυτό επισημαίνει μελέτη η οποία αναφέρει ότι οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιο πιθανές μεταξύ των υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος που αυξάνεται μετά τη σύλληψη.

Αυξημένο βάρος και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη
Ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία, η υπέρταση, ο διαβήτης κύησης, η καισαρική τομή και ο πρόωρος τοκετός, ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που ήταν υπέρβαρες κατά τη σύλληψη και πήραν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ερευνητές από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι το 34% των γυναικών με φυσιολογικό βάρος παρουσίασαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σε σύγκριση με περισσότερο από το 60% των γυναικών που ήταν παχύσαρκες όταν έμειναν έγκυες.

Επιπλέον, το 90 % των γυναικών που ξεκίνησαν πολύ παχύσαρκες και αύξησαν περαιτέρω το βάρος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίασαν επιπλοκές, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων για περισσότερες από 190.000 μητέρες και τα παιδιά τους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μας εξέπληξαν πολύ αυτά τα υψηλά ποσοστά επιπλοκών της εγκυμοσύνης ανάλογα με το βάρος των γυναικών πριν από την εγκυμοσύνη», είπε η επικεφαλής της μελέτης,
Dr. Romy Gaillard, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα παιδιατρικής στο Erasmus MC University Medical Center στο Ρότερνταμ.

«Παρατηρήσαμε μια συσχέτιση του ποσού της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, αλλά αυτή η συσχέτιση ήταν πολύ πιο αδύναμη από τη συσχέτιση του βάρους της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Αντί να εστιάσουμε στην αύξηση του βάρους της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαιτούνται στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση του βάρους πριν από την έναρξη κύησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της βελτιστοποίησης του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Romy Gaillard προσθέτοντας: «Για τις γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, θα ήταν ωφέλιμο να προσπαθούν να αποκτήσουν ένα πιο υγιές βάρος αντί να εστιάζουν μόνο στην αύξηση του βάρους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης».

Αύξηση βάρους πριν και κατά την κύηση
Η αύξηση βάρους κατά την κύηση, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα, τη διόγκωση υγρών και τη συσσώρευση μητρικού λίπους, είναι «απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου», είπαν οι ερευνητές της μελέτης.

Η έγκυος θα πρέπει να ακολουθεί μια καλά ισορροπημένη διατροφή αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!