Το πρήξιμο στα άκρα της εγκύου
Το πρήξιμο στα άκρα της εγκύου


Υπολογίζεται ότι το 75% περίπου των γυναικών κάνουν κατακράτηση υγρών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πρήξιμο και πόνο στα πόδια και τους αστραγάλους τους. Αυτή είναι μια φυσιολογική συνέπεια της εγκυμοσύνης που συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια του γ΄ τριμήνου, αν και το πρήξιμο αυτό καθαυτό μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε στάδιο συμπεριλαμβανομένου του τοκετού.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του φυσιολογικού οιδήματος στην εγκυμοσύνη:

*Δοκιμάστε να ξεκουραστείτε
Όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν παραμένετε όρθια για αρκετή ώρα ή βρίσκεστε στο τέλος της ημέρας σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα παπούτσια σας δεν εφαρμόζουν στα πόδια σας άνετα ή να παρατηρήσετε ότι οι αστράγαλοι και τα δάχτυλά σας έχουν πρηστεί. Γενικά, αυτή δεν είναι μια ανησυχητική κατάσταση. Μια καλή νυχτερινή ανάπαυση ή αρκετές ώρες κατάκλισης θα κάνουν το οίδημα να υποχωρήσει.

*Πίνετε νερό, πολύ νερό
Αν και δεν φαίνεται να έχει νόημα να απαλλαγείτε από τα υγρά λαμβάνοντας περισσότερα, πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα θα μπορέσετε να «ξεπλύνετε» τον οργανισμό σας από τυχόν απόβλητα που δημιουργούν αυξημένο πρήξιμο. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να γεμίσετε ένα δοχείο για να το μεταφέρετε και να το αδειάσετε μέχρι το τέλος της ημέρας.

*Η αλήθεια για το αλάτι
Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πρήξιμο προκαλείται από υπερβολικές ποσότητες αλατιού στη διατροφή, ισχύει και το αντίθετο. Ο περιορισμός της ποσότητας αλατιού που λαμβάνετε μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, το μέτρο είναι το «κλειδί» για την ισορροπία.

*Δοκιμάστε το κρύο ντους ή την υδροθεραπεία
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμη και πέρα από το κρύο ντους, η αερόβια άσκηση στο νερό μπορεί να βοηθήσει με το πρήξιμο. Το να βρίσκεσαι σε μια λίμνη νερού βοηθά το σώμα να αποβάλλει τα υπερβολικά υγρά μέσω των νεφρών, ενώ υποστηρίζει την έγκυο μήτρα.

*Άλλες βασικές συμβουλές για να μειώσετε το πρήξιμο και τις σχετικές ενοχλήσεις

Μην φοράτε ελαστικές κάλτσες ή καλσόν μέχρι το γόνατο
Φορέστε άνετα παπούτσια
Βάλτε τα πόδια σας ψηλά όταν είναι δυνατόν
Εάν στέκεστε στη δουλειά, προσπαθήστε να μετακινηθείτε ελαφρώς ή να βάλετε ένα σκαμπό για να στηρίξετε το πόδι σας επάνω
Δοκιμάστε το καλσόν στήριξης
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ελαφρύ πρήξιμο στα χέρια σας. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να σας αναγκάσει να βγάλετε αμέσως τα δαχτυλίδια σας.

Όταν το πρήξιμο δεν είναι φυσιολογικό
Όταν το οίδημα είναι ξαφνικό ή ακραίο, ή όταν δεν εμφανίζεται μόνο στα πόδια και τους αστραγάλους αλλά και στο πρόσωπο και τα χέρια, μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Θα πρέπει να αναφέρετε αυτό το είδος οιδήματος στο γιατρό σας αμέσως. Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε πρήξιμο που δεν υποχωρεί μετά από πολλές ώρες ανάπαυσης. Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές όπως η προεκλαμψία, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας έχει εξηγήσει τι ψάχνετε και πότε πρέπει να αναφερθεί.

Κάθε φορά που ανησυχείτε για το πρήξιμο ή έχετε άλλες ιατρικές ανησυχίες, μην διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς του και είναι περισσότερο από πρόθυμος να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αντιμετωπίζετε ένα φυσιολογικό πρήξιμο στην εγκυμοσύνη ή μια επιπλοκή, καθώς η διαφορά μπορεί να είναι λεπτή και σημαντική για εσάς και το μωρό σας.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!