Πρέπει να γνωρίζεις το φύλο και για λόγους υγείας
Πρέπει να γνωρίζεις το φύλο και για λόγους υγείας


Όλο και περισσότερα ζευγάρια που περιμένουν παιδί επιλέγουν να ανακαλύψουν το φύλο του μωρού την ώρα του τοκετού. Αν αυτή η ιδέα σας φαίνεται fun ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του αγέννητου παιδιού σας.

Πιο «απαιτητικά» τα αρσενικά έμβρυα
Περίπου 1 στις 10 γυναίκες επηρεάζεται από διαταραχές εγκυμοσύνης, όπως περιορισμό της εμβρυϊκής ανάπτυξης και προεκλαμψία – μια απειλητική για τη ζωή τόσο για τη μητέρα όσο και του παιδιού κατάσταση.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η εγκυμοσύνη ενός αρσενικού εμβρύου είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε επιπλοκές. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν 100% γιατί συμβαίνει αυτό, εκτιμούν ότι μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι τα αρσενικά μωρά μεγαλώνουν πιο γρήγορα μέσα στη μήτρα. Επομένως, το αρσενικό μωρό μπορεί να μην λαμβάνει όλα όσα πραγματικά θέλει και χρειάζεται για να αναπτυχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η γνώση του φύλου του μωρού θα βοηθούσε να προσδιοριστεί αν μια εγκυμοσύνη μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από μια άλλη, λένε ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Biology of Reproduction.

Στο μεταξύ, μια δεύτερη μελέτη που γράφτηκε σε συνεργασία με άλλους ερευνητές σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύεται στο περιοδικό Acta Physiologica, δείχνει πως ο πλακούντας σε παχύσαρκες εγκύους ανταποκρίνεται διαφορετικά ανάλογα με το αν υποστηρίζει θηλυκό ή αρσενικό έμβρυο και λειτουργεί καλύτερα με τα ελαφρύτερα θηλυκά έμβρυα, παρά με τα πιο βαριά αρσενικά έμβρυα.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα
Οι μελέτες δείχνουν τη σημασία του σχεδιασμού ειδικών για το φύλο θεραπειών, για την ανεπάρκεια του πλακούντα και τις ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης, καθώς και εξατομικευμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή θεραπείες για τις παχύσαρκες εγκύους.

«Τώρα χτίζουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για το τι πρέπει να μετρήσουμε στη μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ο αρχικός δείκτης μάζας σώματος, η ανάπτυξή της, το βάρος κύησης, αλλά και το εμβρυϊκό φύλο» δήλωσε η επικεφαλής των δύο μελετών Δρ Amanda Sferruzzi-Perri. «Συνήθως, οι κλινικοί γιατροί εξετάζουν το φύλο όταν κοιτάζουν στις εικόνες υπερήχων, επειδή είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο. Ωστόσο, δεν έχουμε καταλάβει πραγματικά πώς μπορεί να καθοριστεί αυτό, πώς μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον στο οποίο συμβαίνει η εγκυμοσύνη. Έτσι, οι μελέτες μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες στον κλινικό ιατρό για να παρέχει πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτής της εγκυμοσύνης» κατέληξε.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!