Λιαστή ντομάτα στην εγκυμοσύνη
Λιαστή ντομάτα στην εγκυμοσύνη


Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και η κατανάλωσή τους σε καθημερινό επίπεδο θεωρείται αναγκαία για την υγεία του οργανισμού. Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά (αν και επιστημονικά θεωρείται φρούτο) και παρόλο που την τιμητική της έχει το καλοκαίρι, την βρίσκουμε κάθε εποχή του χρόνου.

Είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της βιταμίνης C, λυκοπένιο και πληθώρα ακόμα μετάλλων και βιταμινών. Αυτό που πιθανά δε γνωρίζατε, ωστόσο, είναι ότι οι λιαστές ντομάτες είναι εξίσου ωφέλιμες με τις φρέσκιες, αν όχι και περισσότερο σύμφωνα με το webmed.com.

Στις λιαστές ντομάτες έχει αφαιρεθεί όλη η υγρασία από το εσωτερικό τους με αποτέλεσμα η φλούδα να γίνεται ακόμα πιο σκληρή και να αποτρέπει βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς να μπουν στο εσωτερικό της. Επίσης, σε σχέση με τις φρέσκιες ντομάτες, οι λιαστές περιέχουν 20% περισσότερο λυκοπένιο, το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό και σε περίπτωση εγκυμοσύνης μειώνει τις πιθανότητες προεκλαμψίας. Πλούσια είναι και σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε βιταμίνες C και Κ, νιασίνη και φυτικές ίνες.

Τα οφέλη συνεπώς από την κατανάλωση της λιαστής ντομάτας με βάση τα συστατικά που περιέχει είναι πολλά: ενισχύει το ανοσοποιητικό, αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλει στην υγεία των οστών και στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι λιαστές ντομάτες στη διατροφή της εγκύου και του παιδιού

Οι λιαστές ντομάτες όχι μόνο επιτρέπονται την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά από τα παραπάνω προκύπτει και ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την έγκυο και το έμβρυο. Επίσης, να αναφέρουμε ότι τα 100 γραμμάρια έχουν 186 θερμίδες συνεπώς είναι ένα νόστιμο τροφιμο για να χρησιμοποιησετε στις συνταγές σας χωρίς να επιβαρύνεστε με περιττές θερμίδες και ιδιαίτερα από τροφές που έχουν χαμηλή θερμιδική αξία.

Οι λιαστές ντομάτες είναι ωφέλιμες κι για τα παιδιά. Ωστόσο, επειδή έχουν έντονη και ιδιαίτερη γεύση δεν είναι πάντα δεδομένο ότι τα παιδιά θα δεχτούν να τις φάνε με ευκολία.

Τι να προσέξετε
Προτιμήστε τις λιαστές ντομάτες που είναι συσκευασμένες ή αυτές που θα φτιάξετε μόνες σας. Αποφύγετε να αγοράζετε χύμα ντομάτες από υπαίθριες αγορές ή άλλα καταστήματα καθώς δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο έχουν αποξηρανθεί.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!