Ολιγοϋδράμνιο στην εγκυμοσύνη
Ολιγοϋδράμνιο στην εγκυμοσύνη


Τι είναι το ολιγοϋδράμνιο;
Ποια τα συμπτώματα;
Τι προκαλεί το ολιγοϋδράμνιο στην εγκυμοσύνη;
Ολιγοϋδράμνιο: Ποιες οι επιπτώσεις στο έμβρυο;
Τι μπορείτε να κάνετε;
Πώς μεταβάλλεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι είναι το ολιγοϋδράμνιο;
Ολιγοϋδράμνιο είναι μία πάθηση στην εγκυμοσύνη κατά την οποία υπάρχει πολύ λίγο αμνιακό υγρό γύρω από το έμβρυο σε σχέση με αυτό που χρειάζεται για την ηλικία του. Το αμνιακό υγρό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για την κίνησή του μέσα στη μήτρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα κύρια συμπτώματα αυτής της πάθησης δεν γίνονται αντιληπτά από τη μέλλουσα μητέρα, για αυτό και είναι σημαντικό να είναι συνεπής σε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στον γυναικολόγο. Ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση της κατάστασης, με βάση τα παρακάτω:

Η μήτρα έχει μικρότερο μέγεθος από το αναμενόμενο για την εβδομάδα κύησης που διανύετε.

-Δεν παίρνετε αρκετό βάρος
-Ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου μειώνεται
-Έχετε μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού, το οποίο μπορεί να φανεί στον υπέρηχο.

Πιο σπάνια, μπορεί επίσης να παρατηρηθούν τα εξής:

-Μειωμένη κίνηση του εμβρύου
-Διαρροή του αμνιακού υγρού από τον κόλπο

Τι προκαλεί το ολογοϋδράμνιο στην εγκυμοσύνη;

Τα αίτια ποικίλουν. Τα πιο συνήθη σχετίζονται με ασθένειες που μειώνουν ή και διακόπτουν την παραγωγή του αμνιακού υγρού. Κάποια από τα αίτια είναι επίσης τα εξής:

-Κακή ανάπτυξη του εμβρύου
-Γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου που σχετίζονται με τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα.
-Αποκόλληση πλακούντα
-Χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση
-Πρόωρη ρήξη μεμβρανών

Το ολιγοϋδράμνιο εμφανίζεται στο 4% των κυήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για περιπτώσεις όπου έχουν συμπληρωθεί οι 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης είναι το 12%

Ολιγοϋδράμνιο: Ποιες οι επιπτώσεις στο έμβρυο;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση είναι διαχειρίσιμη και η εγκυμοσύνη ολοκληρώνεται κανονικά. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τη μη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα παραμένει και παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες για τοκετό με καισαρική τομή. Το ολογοϋδράμνιο θεωρείται πιο επικίνδυνο στο πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα τα παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσουν στην αύξηση του αμνιακού υγρού:
-Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε και περιορίστε τη σωματική σας δραστηριότητα
-Πίνετε πολύ νερό
-Παρακολουθείτε τα επίπεδα του αμνιακού υγρού ανά τακτά διαστήματα
Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι αυτός ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τα βήματα που πρέπει να κάνετε από εδώ και πέρα ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

oligoudramnio egkymosyni 2

Πώς μεταβάλλεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Την απάντηση είχε δώσει σε παλαιότερο άρθρο μας ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός:

«Η ποσότητα του αμνιακού υγρού μεταβάλλεται με σχετικά «προβλέψιμο» τρόπο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Κατά το διάστημα αυτό καταγράφεται μία γραμμική σχέση μεταξύ της ποσότητας του αμνιακού υγρού και του βάρους του μωρού: όσο αυξάνεται το βάρος του μωρού, τόσο αυξάνεται και η ποσότητα αμνιακού υγρού.

Έχει υπολογισθεί, πως στις 12 εβδομάδες της κύησης εντός της ενδομητρικής κοιλότητας εντοπίζονται περίπου 60 ml αμνιακού υγρού. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 175 ml κατά μέσον όρο στις 16 εβδομάδες της κύησης.

Από τις 20 εβδομάδες και έπειτα έχουν καταγραφεί μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ποσότητα αμνιακού υγρού. Έτσι είναι πιθανό μεταξύ δύο κυήσεων, που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο, η περιεχόμενη στον αμνιακό ασκό ποσότητα αμνιακού υγρού να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι μία εκ των δύο κυήσεων ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Έχει διαπιστωθεί, πως η ποσότητα του αμνιακού υγρού αυξάνεται με σχετικά σταθερό ρυθμό μέχρι τις 34 έως 38 εβδομάδες της κύησης στα 400 ml έως 1200 ml. Μετά τη συμπλήρωση των 38 εβδομάδων, η ποσότητα του αμνιακού υγρού μειώνεται κατά περίπου 125 ml την εβδομάδα και στις 40 εβδομάδες η ποσότητα αυτή ανέρχεται στα 800 ml κατά μέσον όρο».

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!