Κιρσοί στην εγκυμοσύνη
Κιρσοί στην εγκυμοσύνη


Τι είναι οι κιρσοί;
Γιατί και πότε εμφανίζονται οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;
Πώς θα τους αντιμετωπίσετε;

Τι είναι οι κιρσοί;
Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων. Πρόκειται για παθολογικές, «επιφανειακές» φλέβες, οι οποίες φαίνονται κάτω από το δέρμα και «φουσκώνουν» λόγω παλινδρόμησης του αίματος. Οι κιρσοί ενδέχεται να προκαλέσουν οίδημα στα πόδια, φλεβικά έλκη, έκζεμα ή και κάτι σοβαρότερο όπως θρόμβωση.
Οι κιρσοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, το 40% των εγκύων εμφανίζουν κιρσούς στα πόδια.

Γιατί και πότε εμφανίζονται οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη;
Οι κρισοί μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αν και είναι πιθανότερο να γίνουν ακόμα πιο έντονοι το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο λόγος που οι κιρσοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να ασκείται παραπάνω πίεση στις φλέβες και ιδιαίτερα σε αυτές που βρίσκονται στα πόδια.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους κιρσούς στην εγκυμοσύνη;

Οι κιρσοί εξαφανίζονται από μόνοι τους στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα εξής:

Φροντίστε να κάθεστε με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθάτε την κυκλοφορία του αίματος
Όταν κάθεστε, προσπαθήστε να τεντώνεται τα πόδια ή να τα βάζετε πάνω σε μία καρέκλα δίπλα σας. Όταν είστε όρθιες, προσπαθήστε να στηρίζεστε στο ένα πόδι και να αλλάζετε συχνά. Κουνάτε τους αστραγάλους σας κυκλικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αποφύγετε τον να σταυρώνετε τα πόδια όταν κάθεστε η να κάθεστε οκλαδόν.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
Ακόμα και η ήπια άσκηση όπως είναι το περπάτημα, έχει σημαντικά οφέλη για την ευεξία της εγκύου. Μεταξύ άλλων το περπάτημα και γενικά η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση των κιρσών και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Φορέστε άνετα ρούχα και εσώρουχα
Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα και α εσώρουχα που φοράτε είναι άνετα και ότι δεν σας πιέζουν στα πόδια, τους γοφούς και την κοιλιά.

Κοιμηθείτε από την αριστερή πλευρά
Η συγκεκριμένη στάση ύπνου θεωρείται η ιδανική στην εγκυμοσύνη, καθώς δεν πιέζεται η κεντρική αρτηρία και δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!