Εγκυμοσύνη και δουλειά
Εγκυμοσύνη και δουλειά


Ο συνδυασμός εγκυμοσύνη και εργασία μπορεί να μοιάζει τρομακτικός στην αρχή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μιας εργαζόμενης γυναίκας. Ειδικά εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές ή άλλα προβλήματα στην εγκυμοσύνη σας και αν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύετε δεν εγκυμονεί κινδύνους, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Φροντίστε να ενημερώσετε τους προϊσταμένους σας το συντομότερο, ώστε να διαμορφώσετε τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες και προγραμματίστε τη δουλειά σας με βάση τα στάδια της εγκυμοσύνης, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Αλλωστε, και η νομοθεσία σάς προστατεύει πλήρως.

Τι να προσέξετε
Πρώτο τρίμηνο
Συχνά, το πρώτο τρίμηνο είναι δύσκολο στην εργασία, καθώς οι μέλλουσες μαμάδες έχουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ναυτίας, της υπνηλίας και της εξάντλησης τα οποία δεν τους επιτρέπουν να αποδώσουν όπως πρώτα. Αν η πρωινή αδιαθεσία αποδειχθεί μεγάλο πρόβλημα, ζητήστε τροποποίηση του ωραρίου σας ώστε να πηγαίνετε λίγο αργότερα στην εργασία σας και να αναπληρώνετε αργότερα ή τα Σαββατοκύριακα τις ώρες αυτές.

Δεύτερο τρίμηνο
Τα επίπεδα ενέργειας επανέρχονται, αλλά αρχίζετε να βαραίνετε. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη άνεση στον επαγγελματικό σας χώρο. Εξετάστε αν η καρέκλα σας υποστηρίζει τη μέση σας και φροντίστε να χρησιμοποιείτε υποπόδιο για να ξεκουράζετε τα πόδια σας. Μη στέκεστε πολλές ώρες όρθια.

Τρίτο τρίμηνο
Αποφύγετε να είστε όρθια ή καθιστή πολλή ώρα. Χρησιμοποιείτε υποπόδιο ή κάποιο άλλο μέσο που θα εξασφαλίσει ότι τα πόδια σας είναι ψηλά και φροντίστε να τρίβετε τους αστραγάλους συχνά για να κυκλοφορεί το αίμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που σκύβετε. Φροντίστε όταν το κάνετε να λυγίζετε τα γόνατά σας. Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη. Επειδή γίνεστε πιο δυσκίνητη και αισθάνεστε πολύ πιο εύκολα κόπωση, περιορίστε τις μετακινήσεις. Ζητήστε μια θέση πάρκινγκ κοντά στην είσοδο του κτιρίου όπου εργάζεστε, αν βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Να θυμάστε ότι…
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψετε ότι η εγκυμοσύνη είναι ανασταλτικός παράγοντας για την εργασία σας. Είναι βέβαιο ότι δεν θα τα κάνετε όλα όπως τα κάνατε πριν, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας κάνει να νιώθετε μειονεκτικά. Θα τα κάνετε διαφορετικά. Οργανώστε τη δουλειά σας πιο προσεκτικά ώστε να μη μείνετε πίσω στις υποχρεώσεις σας και κυρίως να μη γεμίσετε άγχος που είναι άκρως αρνητικό για την εγκυμοσύνη σας. Οι ορμόνες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να σας «τρελάνουν» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε. Μια υπερβολική αντίδραση σε κάποιο σχετικά ασήμαντο γεγονός στη δουλειά θα ερμηνευθεί ως «υστερία της εγκύου». Δεν έχετε παρά μόλις αισθανθείτε καλύτερα να λύσετε την παρεξήγηση και να αποδείξετε σε όλους τους κακόπιστους ότι «η έγκυος» λειτουργεί όπως όλοι: έχουμε δύσκολες ή ατυχείς στιγμές, αλλά δεν είμαστε αυτές οι στιγμές μας.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!