Η ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη
Η ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη


Σε νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι 1 στις 2 έγκυες γυναίκες έχουν ανεπάρκεια σιδήρου, παρά τη διαθεσιμότητα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο για κάθε γυναίκα. Ενώ για κάποιες είναι εύκολη για άλλες μπορεί να έχει αρκετές δυσκολίες.

1 στις 4 εγκυμονούσες με σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου
Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Blood Advances, μία στις δύο εγκυμοσύνες επηρεάζεται από ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά υπάρχει μια απλή εξέταση διαλογής για τις γυναίκες για να ελέγξουν τα επίπεδα σιδήρου τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με αιμοληψίες από εγκυμονούσες γυναίκες, με τις μισές να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Μάλιστα, 1 στις 4 είχε σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 40% των γυναικών στη μελέτη δεν είχαν ελέγξει ποτέ τα επίπεδα σιδήρου, κάτι που γίνεται με αιμοληψία, έναν σχετικά απλό και γρήγορο έλεγχο διαλογής.

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος στην εγκυμοσύνη
Ο σίδηρος στην εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για να βεβαιωθείτε ότι το έμβρυο αναπτύσσεται κατάλληλα, ο πλακούντας είναι υγιής και ότι υπάρχει επαρκής παροχή αίματος για να βεβαιωθείτε ότι η εγκυμοσύνη είναι υγιής.

Ο χαμηλός σίδηρος σε μια μέλλουσα μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή και χαμηλό βάρος γέννησης.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ιστών, των οργάνων και του εμβρύου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σώμα χρειάζεται να παράγει διπλάσια ερυθρά αιμοσφαίρια για να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα που τις «προειδοποιούν» για την αναιμία. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε κούραση, ζάλη, αδυναμία ή να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συχνή στις εγκυμονούσες γυναίκες αλλά είναι και σχετικά εύκολο να την διαχειριστείτε. Η αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ουσιαστικά σηματοδοτεί την έλλειψη του σιδηρού, οπότε το σώμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα απαιτούμενα επίπεδα σιδήρου για την μαμά αλλά και για το παιδί.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!