Ζαλάδα στην εγκυμοσύνη
Ζαλάδα στην εγκυμοσύνη


Η ζαλάδα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, τείνει να δυσκολεύει την καθημερινότητα της εγκύου.

Πού οφείλεται η ζαλάδα στην εγκυμοσύνη
Μπορεί να αισθανθείτε περιστασιακά ζαλάδα όταν είστε έγκυος επειδή το καρδιαγγειακό σας σύστημα υφίσταται μεγάλες αλλαγές: Ο καρδιακός σας ρυθμός ανεβαίνει, η καρδιά σας αντλεί περισσότερο αίμα ανά λεπτό και η ποσότητα αίματος στο σώμα σας αυξάνεται κατά 30 έως 50 τοις εκατό.

Δείτε επίσης : Καλοκαιρινό glow up με τρόφιμα που μας ενυδατώνουν
Στις περισσότερες εγκυμοσύνες, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και η αρτηριακή πίεση σταδιακά μειώνεται, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο στα μέσα της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια αρχίζει να ανεβαίνει, επιστρέφοντας στα κανονικά της επίπεδα μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, η αναπτυσσόμενη μήτρα σας ασκεί επίσης πίεση στις φλέβες και επιβραδύνει την κυκλοφορία αίματος στο κάτω μέρος του σώματός σας.

Το καρδιαγγειακό και νευρικό σας σύστημα μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές και να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλό σας. Ωστόσο, μερικές φορές δεν προσαρμόζεται αρκετά γρήγορα, κάτι που μπορεί να σας δημιουργήσει ζαλάδα.

Τι να κάνετε αν νιώθετε ζαλάδα στην εγκυμοσύνη
Ξαπλώστε μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε ζαλάδα. Το να ξαπλώνετε στο πλάι μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος στο σώμα και τον εγκέφαλό σας, κάτι που μπορεί να αποτρέψει τη λιποθυμία και θα μπορούσε να ανακουφίσει εντελώς τη ζαλάδα.

Εάν βρίσκεστε σε κάποιο μέρος όπου δεν μπορείτε να ξαπλώσετε, τότε καθίστε. Εάν κάνετε κάτι που μπορεί να θέσει εσάς ή άλλους σε κίνδυνο (π.χ. οδήγηση), σταματήστε αμέσως.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη ζαλάδα στην εγκυμοσύνη
-Μη σηκώνεστε απότομα
-Φροντίστε να κοιμάστε στο πλάι και όχι ανάσκελα
-Προγραμματίστε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
-Μείνετε ενυδατωμένη, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματά σας
-Αποφύγετε το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό, καθώς μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ζαλάδα
-Μην πιέζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης
-Εξασφαλίστε μια δροσερή θερμοκρασία δωματίου και αποφύγετε τους ζεστούς χώρους

*Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι ο πλέον ειδικός να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί του για όποια απορία ή ανησυχία έχετε.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!