Η αϋπνία στην αρχή της εγκυμοσύνης
Η αϋπνία στην αρχή της εγκυμοσύνης


Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αϋπνία στην εγκυμοσύνη;

Τα προβλήματα ύπνου είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες αισθάνονται έντονη κούραση και υπνηλία τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, συχνό φαινόμενο όμως είναι και η αϋπνία.

Αϋπνία μπορεί να βιώσει η μέλλουσα μαμά καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τείνει όμως να είναι πιο συχνή στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο.

Τι προκαλεί την αϋπνία στην εγκυμοσύνη;
Πολλοί λόγοι μπορούν να σας στερήσουν τον ύπνο το βράδυ. Μεταξύ αυτών, οι καούρες, η ευαισθησία στο στήθος, ο πόνος στην πλάτη, η δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και η συχνοουρία.

Άλλα αίτια της αϋπνίας σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου, όπως είναι το άγχος για τον τοκετό και για τις αλλαγές που συνεπάγεται ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή του ζευγαριού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία στην εγκυμοσύνη;
Υιοθετήστε μία ρουτίνα ύπνου
Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξεκινήστε τη ρουτίνα ύπνου σας με συνήθειες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε όπως ένα ζεστό μπάνιο.

Αποφύγετε τη χρήση οθονών τουλάχιστον μία ώρα πριν το κρεβάτι
Η ακτινοβολία που εκπέμπει το μπλε φως των οθονών έχει συσχετιστεί με την αϋπνία. Αντί λοιπόν να δείτε την αγαπημένη σας σειρά ή μία ταινία πριν κοιμηθείτε, είναι προτιμότερο να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα που σας χαλαρώνει.

Προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα για βραδινό
Ένα ελαφρύ γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι ιδανικό για βραδινό, καθώς μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά όλο το βράδυ. Ένα ζεστό ποτήρη γάλα πριν τον ύπνο, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Μην πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο αποφύγετε να πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει συχνοουρία.

Νιώστε άνετα
Βρείτε τη στάση ύπνου που σας βολεύει και κάντε ότι θεωρείτε απαραίτητο για να νιώσετε άνετα όσο είστε ξαπλωμένοι.

Πηγή:Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!