Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη η οξυτοκίνη
Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη η οξυτοκίνη


Η οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης παράγεται από τον οργανισμό σε διάφορες καταστάσεις ευχάριστων συναισθημάτων. Μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη ορμόνη είναι γνωστό ότι δρα ως νευροδιαβιβαστής, ότι η παραγωγή της ενισχύεται από τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους και ότι εξισορροπεί τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη.

Εξίσου σημαντική είναι η επίδρασή της στην εγκυμοσύνη αλλά και τον τοκετό. Η οξυτικίνη συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, στην έκκριση του γάλακτος και στην αγγειοδιαστολή. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την οξυτοκίνη και την επίδραση της στην εγκυμοσύνη;

Βοηθάει τον οργανισμό να "αποθηκεύσει" ενέργεια
Τα επίπεδα οξυτοκίνης αυξάνονται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης. Η αύξηση αυτή προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό για αυτό και είθισται οι έγκυες να παίρνουν βάρος το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Σύμφωνα με το motherandbaby.co.uk, αυτή διαδικασία δημιουργεί μία "αποθήκη" ενέργειας, την οποία αξιοποιεί ο οργανισμός αργότερα, όταν το έμβρυο μεγαλώνει με πιο γρήγορους ρυθμούς και έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια.

Σας φέρνει πιο κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα
Το τελευταίο τρίμηνο τα επίπεδα της οξυτοκίνης είναι πιο υψηλά από ότι στο πρώτο ή στο δεύτερο. Οι αύξηση αυτή συνεπάγεται ότι η μέλλουσα μαμά είναι πιο εξωστρεφής και αναζητά την πιο έντονη συναναστροφή με την οικογένεια και τα άλλα αγαπημένα της πρόσωπα.

Σας κάνει πιο προσεκτική
Η οξυτοκίνη, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνει τη μέλλουσα μαμά να είναι πιο προσεκτική, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Μειώνει τον πόνο της γέννας
Η οξυτοκίνη συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, παράλληλα όμως μειώνει την αίσθηση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μειώνει το στρες
Η περίοδος της εγκυμοσύνης, αλλά και αυτή μετά τον τοκετό ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αγχώδης για τη μέλλουσα και νέα μητέρα αντίστοιχα. Η οξυτοκίνη, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, εξισορροπεί τις ορμόνες του στρες και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτρα.

Συμβάλλει στο δέσιμο μητέρας - μωρού
Η συγκεκριμένη ορμόνη δε λέγεται τυχαία "ορμόνη της αγάπης", καθώς μεταξύ άλλων βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Ηρεμεί το μωρό
Κατά τον θηλασμό, η οξυτοκίνη απελευθερώνεται τόσο στον εγκέφαλο της μητέρας, όσο και του μωρού με αποτέλεσμα να ενισχύεται το μεταξύ τους δέσιμο, αλλά και να νιώθουν και οι δύο πιο ήρεμοι.

Βοηθάει στη παραγωγή γάλακτος
Η οξυτοκίνη έχει άμεση επίδραση στους μυς που σχετίζονται με την παραγωγή γάλακτος, βοηθώντας τους να αυξήσουν τη ροή και να παράγουν περισσότερο γάλα.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!