Κυκλοθυμική έγκυος
Κυκλοθυμική έγκυος


Συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες.

Η κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως είναι οι αλλαγές στις ορμόνες, τα δυσάρεστα συμπτώματα και οι απόλυτα λογικά ανησυχίες για την μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή σας.

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τις αλλαγές στη διάθεση;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα εκατονταπλασιάζονται. Τα οιστρογόνα έχουν συσχετιστεί με ην σεροτονίνη που παράγει ο εγκέφαλος, η οποία εκτός από συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού, ενδέχεται να προκαλέσει διακυμάνσεις στην ψυχολογία της εγκύου.

Μία ακόμα ορμόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, είναι η προγεστερόνη η οποία έχει συσχετιστεί με τη χαλάρωση. Σύμφωνα με το verywellfamily.com, η προγεστερόνη προκαλεί χαλάρωση στους μύες και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Επιπλέον όμως, ενδέχεται να προκαλέσει ραθυμία και θλίψη στην έγκυο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την κυκλοθυμία στην εγκυμοσύνη;
Οι αλλαγές στη διάθεση είναι αναπόφευκτες στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα tips για να τις διαχειριστείτε:

Κάντε υπομονή
Να θυμάστε ότι δεν είστε η μόνη που νιώθει έτσι. Αυτό που νιώθετε οφείλεται σε μεγάλο βαθμός στις ορμονικές αλλαγές και είναι θέμα χρόνου μέχρι να περάσει.

Μιλήστε στο σύντροφό σας
Ναι, την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να αρχίσετε ξαφνικά να κλαίτε χωρίς λόγο, να φωνάζετε ή απλά να νιώθετε πεσμένη. Μιλήστε στον σύντροφό σας και εξηγήστε του ότι δεν ευθύνεται αυτός. Επιπλέον, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά σας, μπορεί να νιώσετε καλύτερα.

Εστιάστε στα θετικά
Τις μέρες που νιώθετε πεσμένη, σκεφτείτε όλα τα πράγματα που σας δίνουν χαρά στην καθημερινότητά σας. Σκεφτείτε τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο το μωράκι σας και αφήστε τον εαυτό σας να δει τη ζωή με αισιοδοξία.

Φροντίστε τον ύπνο σας
Την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά. Προσπαθήστε να υιοθετήστε μία ρουτίνα ύπνου ώστε καθημερινά να κοιμάστε επαρκώς και να χαλαρώνετε.

Δοκιμάστε να κάνετε yoga
Η yoga είναι από τα πιο δημοφιλή είδη γυμναστικής για εγκύους και τα οφέλη για τη μέλλουσα μαμά είναι πολλά. Μεταξύ αυτών, η χαλάρωση που προσφέρει και η προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό. Μπορείτε να κάνετε και μόνη σας σπίτι, αφού βέβαια έχει συμβουλευτεί και έχετε πάρει την έγκριση του γιατρού σας.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!