Επηρεάζεται η όραση στην εγκυμοσύνη;
Επηρεάζεται η όραση στην εγκυμοσύνη;


Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την όραση της μέλλουσας μητέρας;

Ναυτίες, πρησμένα πόδια, λιγούρες, πόνος στην πλάτη. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα πιο κλασικά και αναμενόμενα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτό που ίσως δε γνωρίζατε, είναι ότι η εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάσει και την όρασή σας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Deutsches Aszteblatt International, το 15% των εγκύων βιώνει αλλαγές στην όραση την περίοδο της εγκυμοσύνης, χωρίς ωστόσο να συντρέχει λόγος ανησυχίας στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη και ενδέχεται να συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως πονοκέφαλος, ναυτία ή ζαλάδα. Επίσης, σύμφωνα με το verywellfamily.com, το 14% των εγκύων που φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής θα παρατηρήσουν αλλαγή στο βαθμό μυωπίας τους κατά την εγκυμοσύνη.

Τι προκαλεί τη θολή όραση στην εγκυμοσύνη;
Η θολή όραση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Οφείλεται στην κατακράτηση υγρών η οποία συνεπάγεται την αλλαγή στο πάχος και στο σχήμα του κερατοειδή και του κρυσταλοειδή φακού. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αλλάζει και η διάθλαση της μέλλουσας μητέρας, για παράδειγμα αυξάνεται η μυωπία.

Θολή όραση μπορεί να προκαλέσουν οι ορμονολογικές αλλαγές που βιώνει η έγκυος ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης της.

Επίσης, η θολή όραση μπορεί να είναι ένδειξη προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή πάθηση για τις εκγυμονούσες και συνοδεύεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα συμπτώματα που αφορούν στην όραση είναι η προσωρινή απώλεια όρασης, η ευαισθησία στο φως και η θολή όραση.
Τέλος, μία ακόμα συνήθης πάθηση την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο διαβήτης κύησης και ένα από τα συμπτώματα είναι η θολή όραση, η οποία κατά μεγάλη πιθανότητα υποστρέφει μετά τον τοκετό.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και εάν είναι ο λόγος που έχετε θολή όραση, καλό είναι ανα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και εκείνος θα σας κατευθύνει για περαιτέρω εξετάσεις που ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνετε.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!