Για ποιες λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας των μωρών η καισαρική
Για ποιες λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας των μωρών η καισαρική


Τα ποσοστά των καισαρικών στο σύνολο των τοκετών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί παγκοσμίως από το 2000 μέχρι σήμερα, καθώς συχνά επιλέγεται αυτή η μέθοδος τοκετού χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι γίνονται διεθνώς περίπου 6,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες και μη αναγκαίες για ιατρικούς λόγους καισαρικές.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω κάποιας λοίμωξης έως την ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με όσα παιδιά είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, εκείνα που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Μπέργκνερ του Ινστιτούτου Μέρντοχ δήλωσε ότι οι τοκετοί με καισαρική έχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των μικρών παιδιών, αυξάνοντας -μεταξύ άλλων- τον κίνδυνο για άσθμα, αλλεργίες, αρθρίτιδα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι το γεγονός δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις υποψήφιες μητέρες να γεννήσουν με καισαρική, όταν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «PLoS One».

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!