Υπερέμεση κύησης και κατάθλιψη
Υπερέμεση κύησης και κατάθλιψη


Οι γυναίκες που υποφέρουν από σοβαρές πρωινές ναυτίες, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 214 γυναίκες στο Λονδίνο, οι οποίες βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι μισές είχαν σοβαρή πρωινή αδιαθεσία και οι μισές δεν είχαν.

Καμία από τις έγκυες δεν είχε υποβληθεί σε θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας κατά το προηγούμενο έτος.

Η ψυχική υγεία των γυναικών αξιολογήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες με σοβαρή πρωινή αδιαθεσία είχαν κατάθλιψη κατά το πρώτο τρίμηνο και σχεδόν το 30% είχαν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Μεταξύ των γυναικών χωρίς πρωινή αδιαθεσία, τα ποσοστά ήταν 6% και 7%, αντίστοιχα.

Οι μισές από τις γυναίκες με σοβαρή πρωινή ναυτία χρειάστηκε να πάρουν τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες άδεια από την εργασία τους κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.

Η σοβαρή πρωινή ναυτία, γνωστή και ως υπερέμεση της κύησης, είναι από τις πιο κοινές αιτίες νοσηλείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες έχουν σοβαρές ναυτίες, επίμονους εμετούς, μπορεί να βρίσκονται για εβδομάδες ξαπλωμένες στο κρεβάτι, υποφέρουν από αφυδάτωση και απώλεια βάρους και συχνά δεν μπορούν να εργαστούν ή να φροντίσουν τα άλλα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ. Nicola Mitchell-Jones, μαιευτήρα-γυναικολόγο στο Imperial College του Λονδίνου, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή τον αντίκτυπο της σοβαρής πρωινής ναυτίας στην ψυχική υγεία των εγκύων.

Οι γυναίκες με σοβαρή πρωινή ναυτία έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη πριν από τον τοκετό και τετραπλάσιες μετά.

«Ορισμένες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ακόμη και τάσεις αυτοτραυματισμού, ενώ υπέφεραν από υπερέμεση κύησης» δήλωσε η Mitchell-Jones.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση BMJ Open.

Πηγή: onmed.gr 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!