Τροφές... απαγορευτικές για μία έγκυο
Τροφές... απαγορευτικές για μία έγκυο


Μπορείτε να ενδώσετε σε αυτή την σαλάτα τόνου που τόσο ποθείτε; Τι γίνεται με το κρασί και το τυρί, μπορείτε να τσιμπήσετε ένα μικρό κομμάτι μπρι;

Αν είστε σε σύγχυση σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , δεν είστε μόνες. Εδώ είναι τα τρόφιμα, που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια των επόμενων εννέα μηνών.

Αλλαντικά και χοτ ντογκ. Συνήθως, η κύρια ανησυχία για το επεξεργασμένο κρέας είναι τα νιτρικά άλατα, ένα συντηρητικό που βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης των βακτηρίων και προσθέτει χρώμα, αλλά, δυστυχώς συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για τις έγκυες γυναίκες, μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το επεξεργασμένο κρέας, είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται λιστέρια. Οι έγκυες γυναίκες είναι 13-15 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από λιστέρια, λόγω των ορμονών και επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωμά αυγά, ψάρια και κρέας. Πείτε αντίο στο σούσι και στο ταρτάρ, διότι είναι επικίνδυνο να πάθετε τοξοπλάσμωση ή σαλμονέλα. Ενώ το ωμό ψάρι και το κρέας είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσετε πού αλλού μπορεί να βρεθούν τα ωμά αυγά. Για παράδειγμα η σαλάτα του Καίσαρα και κάποιες εμπορικές μαγιονέζες γίνονται με ωμά αυγά. Άρα, καλό είναι να ελέγχετε την ετικέτα, πριν αγοράσετε ένα προϊόν από το σούπερ μάρκετ.

Αλκοόλ. Ενώ η κύρια ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η ανάπτυξη της εκ γενετής ανωμαλίας και του φάσματος διαταραχών που συνδέονται με τον εμβρυϊκό αλκοολισμό (FASD), η σκέψη έχει κάπως αλλάξει για το αλκοόλ και την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια των ετών.

Μια μελέτη του 2013 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Σχολή Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής, έβγαλε το συμπέρασμα, ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ στην εγκυμοσύνη δεν βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών. Όμως, καλό είναι, εάν μπορείτε να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της κύησης, γιατί η σωστή διατροφή κάνει καλό στο μωρό σας. Θα πρέπει να συνεχίσετε να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η μούχλα στα τυριά, στο νωπό γάλα. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε όλα τα τυριά, ενώ είστε έγκυες, αλλά κάποια δεν πρέπει να τα καταναλώνετε. Τα τυριά που έχουν μούχλα, όπως το μπρι, το καμαμπέρ, το ροκφόρ, και άλλες ποικιλίες, πρέπει να αποφεύγονται, όπως και όλα τα μη παστεριωμένα προϊόντα.

Τα καφεϊνούχα ποτά. Οι έρευνες συνεχίζονται, όσο αφορά την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την αποτελεσματικότητα της αποφυγής της καφεΐνης. Ωστόσο, αν πρόκειται να πιείτε καφέ, να είστε επιλεκτικές σχετικά με το είδος. Ψάξτε για φρεσκοτριμμένο καφέ και να είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Σε γενικές γραμμές, 200 mg καφεΐνης ημερησίως, είναι η μέγιστη ποσότητα που μια έγκυος γυναίκα πρέπει να καταναλώνει - και αυτό περιλαμβάνει την καφεΐνη και από άλλες πηγές, όπως η σοκολάτα, το τσάι κλπ. Η καφεΐνη σε υπερβολικές ποσότητες συνδέεται με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση - και, κατά το πρώτο τρίμηνο, με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Έτσι γενικά ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα, είναι αποδεκτή δοσολογία.

Ψάρια με υδράργυρο. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Η κατανάλωση υδραργύρου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει συνδεθεί με αναπτυξιακές καθυστερήσεις και εγκεφαλική βλάβη. Ένα δείγμα από αυτά τα είδη ψαριών είναι: ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί. Όσο αφορά τις κονσέρβες τόνου, ο γενικός κανόνας είναι πως η έγκυος επιτρέπεται να φάει μια μικρή ποσότητα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσει. Επίσης, τα οστρακοειδή προκαλούν ανησυχία για όλους, και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άπλυτα λαχανικά. Ναι, τα λαχανικά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πλένονται, για να αποφευχθεί η πιθανή έκθεση σε τοξοπλάσμωση.

Η διατροφή της εγκύου είναι σημαντική, αλλά δεν χρειάζεται να σας γίνει εμμονή. Αυτό που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το έμβρυο είναι μια συνολικά κακή διατροφή, κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μια μέρα που αποφασίσατε να δώσετε μερικές γαστρονομικές απολαύσεις στον εαυτό σας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!