Καθυστερεί η ανάπτυξη των εμβρύων όταν η έγκυος καπνίζει
Καθυστερεί η ανάπτυξη των εμβρύων όταν η έγκυος καπνίζει


Γάλλοι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Ναντ διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα των καπνιστριών αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό.

Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ξεκίνησε τον έλεγχο της ανάπτυξης των εμβρύων από πολύ αρχικό στάδιο, καθώς φωτογράφισε ωάρια από την στιγμή της γονιμοποίησης μέχρι και το στάδιο της εμφύτευσης στην μήτρα!

Συγκεκριμένα, επέλεξαν 139 γυναίκες καπνίστριες και κατέγραψαν την διαδικασία ανάπτυξης 868 εμβρύων. Για λόγους σύγκρισης, η ίδια διαδικασία έγινε και σε έμβρυα μη καπνιστριών. Τα τελευταία έφτασαν στο στάδιο των πέντε κυττάρων μετά από 49 ώρες. Για τα έμβρυα των καπνιστριών απαιτήθηκαν 50 ώρες. Χρειάστηκαν 62 ώρες για να φτάσουν στο στάδιο των οκτώ κυττάρων, ενώ τα έμβρυα των μη καπνιστριών χρειάστηκαν μόλις 58 ώρες.

Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε ότι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, τα έμβρυα των καπνιστριών ήταν διαρκώς λίγο πιο πίσω, από αυτά των γυναικών που δεν κάπνιζαν.

Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύει την προτροπή της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας προς όλες τις γυναίκες που προγραμματίζουν να συλλάβουν να διακόπτουν το κάπνισμα από πολύ νωρίτερα από την ώρα που αντιλαμβάνονται πως κυοφορούν.

Ο Δρ Τόμας Φρεού που ηγήθηκε της μελέτης εξήγησε ότι «τα έμβρυα των γυναικών που καπνίζουν, έχουν βραδύτερη συμπεριφορά και φυσικά καθυστερημένη ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, αυτό μεταφράζεται σε δύο ώρες, και για την εμβρυολογία ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Αν η κυτταρική ανάπτυξη καθυστερεί, τότε κάτι πάει λάθος, άρα θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το έμβρυο δεν είναι κατάλληλο για εμφύτευση», σημειώνει ο ερευνητής.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!