Η λεύκανση των δοντιών στην εγκυμοσύνη
Η λεύκανση των δοντιών στην εγκυμοσύνη


Η λεύκανση των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μία διαδικασία, που οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν έχει επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου ή όχι.

Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με αυτό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά ασφαλή δεδομένα, ώστε να αποφανθεί σχετικά η επιστημονική κοινότητα.

Το υπεροξείδιο, που χρησιμοποιείται στη λεύκανση, προκαλεί μία διεργασία οξείδωσης,  η οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ιστούς και τα κύτταρα. Όμως, δεν έχει αποδειχθεί αν αυτό είναι επικίνδυνο για την έγκυο ή το έμβρυο.

Υπάρχει και ακόμα μια διαδικασία λεύκανσης δοντιών, που ονομάζεται microabrasion, για την οποία χρησιμοποιούνται όξινα συστατικά, για να αφαιρέσει λεκέδες, αλλά γι’ αυτή τη μέθοδο υπάρχουν ακόμα λιγότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση, που έχει σε εγκύους και έμβρυα.

Εξαιτίας αυτής της έλλειψης στην πλήρη γνώση των επιπτώσεων από τη λεύκανση των δοντιών, τόσο οι οδοντίατροι, όσο και οι γυναικολόγοι, συνιστούν την αναβολή της θεραπείας για το διαστημα μετά την εκγυμοσύνη και τον θηλασμό.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα προϊόντα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόσχονται λεύκανση των δοντιών στο σπίτι.

Επίσης, αρκετοί οδοντίατροι είναι επιφυλακτικοί με κάποιες πολύ εξειδικευμένες οδοντόκρεμες, όπως και με ορισμένα στοματικά διαλύματα, τα οποία δεν τα συστήνουν κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών.

Επειδή τα δόντια δέχονται «επίθεση» από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με έναν καλό καθαρισμό και να συμβουλευθείτε τον οδοντίατρό σας για την υγιεινή του στόματός σας, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβληματα.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!