Γιατί δεν συνίσταται η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων
Γιατί δεν συνίσταται η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων


Η υαλινοποίηση είναι ασφαλής μέθοδος κατάψυξης και κρυοσυντήρησης εμβρύων. Ο χρόνος που παραμένουν κρυοσυντηρημένα τα έμβρυα όμως, είναι πιθανό να επηρεάζει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης και γέννησης μωρού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά εμβρύων που ήταν κρυοσυντηρημένα έως και 24 μήνες και είχαν καταψυχθεί πριν φθάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι παρόλο που η πιο μακροχρόνια κρυοσυντήρηση εμβρύων μείωνε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και γεννήσεων, δεν επηρέαζε τη υγεία των μωρών.

"Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θα κάνουν εξωσωματική, καθώς η μείωση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης, μπορεί να ξεπεραστεί με το να γίνουν επιπλέον εμβρυομεταφορές. Εάν είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υγεία των μωρών επηρεάζεται από την υαλινοποίηση, θα ήταν βαρύ "φορτίο” για τα υπογόνιμα ζευγάρια”, είπαν οι ερευνητές.

Η ομάδα των ερευνητών χώρισε τις γυναίκες σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το χρόνο κατάψυξης των εμβρύων.

Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό εμφύτευσης μειώθηκε από 40% σε 26% κατά τη σύγκριση των εμβρύων που αποθηκεύτηκαν έως και τρεις μήνες με εκείνα που διατηρήθηκαν μεταξύ 12 και 24 μηνών. Αντιστοίχως η κλινική εγκυμοσύνη μειώθηκε από 56 τοις εκατό σε 26 τοις εκατό και το ποσοστό γέννησης ζωντανού μωρού έπεσε από το 47 τοις εκατό στο 36 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα για λιγότερο από τρεις μήνες, οι 47 από τις εκατό γέννησαν ζωντανό μωρό. Από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρημένα έμβρυα 12-24 μήνες, οι 34 από τις 100 θα γεννούσαν ζωντανό μωρό.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι γιατροί τις επιπτώσεις που έχει ο χρόνος κρυοσυντήρης των εμβρύων, πριν αποφασίσουν πόσα έμβρυα θα καταψυχθούν. "Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις καρκινοπαθείς γυναίκες, οι ωοθήκες των οποίων μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες από τις θεραπείες και οι οποίες πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνουν καλά μετά την ασθένεια για να κάνουν εξωσωματική”, είπαν οι ερευνητές.

"Τα υπογόνιμα ζευγάρια που έχουν κατεψυγμένα έμβρυα δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν”, δήλωσε η Sarah Norcross, επιστημονική διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την υπογονιμότητα Progress Educational Trust. "Τα δεδομένα προέρχονται από ένα μόνο νοσοκομείο και αναφέρονται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι απίθανο η διάρκεια κρυοσυντήρησης των εμβρύων να είναι ο μόνος παράγοντας”.

Κι άλλοι επιστήμονες που εξειδικεύονται στην υπογονιμότητα αμφισβητούν τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.

Ο Δρ. Μπαζέλ Βατάρ, του πανεπιστημίου του Warwick υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να μην είναι ενδεικτικά της πραγματικότητας, καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κρυοσυντηρημένα τα έμβρυά τους, είναι συνήθως και μεγαλύτερης ηλικίας όταν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυοι και αυτό θα μπορούσε να εξηγεί τα μικρότερα ποσοστά κυήσεων και γεννήσεων σε αυτή την ομάδα.

Οι Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει προσπάθειες να λάβουν υπόψιν αυτόν τον παράγοντα. Εξέτασαν ένα υποσύνολο γυναικών, οι oποίες ήταν κάτω των 36 ετών και είχαν υπογονιμότητα που οφειλόταν σε φραγμένες ή κατεστραμένες σάλπιγγες. Τα ευρήματά τους ήταν παρόμοια με το γενικό σύνολο και όπως είπαν αυτό υποστηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για τη σχέση του χρόνου κρυοσυντήρησης των εμβρύων με τις κυήσεις και γεννήσεις μετά από εξωσωματική.

Η άποψή μου
Η μελέτη αυτή έχει διάφορους περιορισμούς. Τα στοιχεία δεν αναφέρονται σε έμβρυα που είναι στο στάδιο της βλαστοκύστης, τα οποία χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως. Επίσης δεν μελετήθηκαν οι επιπτώσεις για χρονικό διάστημα πέραν των 24 μηνών.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων εντός τριμήνου, πιθανόν να είναι αυτές που παρήγαγαν υψηλό αριθμό ωαρίων, γεγονός που είναι θετικός προγνωστικός παράγων κύησης. Στην περίπτωση αυτή καταψύχουμε όλα τα έμβρυα για να αποφύγουμε το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Συνεπώς αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες κύησης, λόγω καλύτερης ανταπόκρισης στα φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών, αλλά και του γεγονότος ότι τα καλύτερα έμβρυα παραμένουν κρυοσυντηρημένα.

Οι γυναίκες που μετέφεραν κατεψυγμένα έμβρυα μετά από 2 χρόνια, πιθανότητα να έμειναν έγκυοι και να επανέρχονταν για το δεύτερο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερα έμβρυα χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη εμβρυομεταφορά.

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!