Το αλκοόλ της μαμάς επηρεάζει και το παιδί
Το αλκοόλ της μαμάς επηρεάζει και το παιδί


To αν πρέπει να καταναλώνει μία έγκυος αλκόολ και σε ποιες ποσότητες είναι ένα χρόνιο ερώτημα των γυναικών, που τις περισσότερες φορές ακούνε τον γυναικολόγο τους να τις συμβουλεύει να αποφεύγουν να πίνουν.

Μία πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη έχει συνέπειες μακράς διάρκειας στην ανάπτυξη του μωρού.

Συγκεκριμενα ο επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγε η Ιατρικη Σχολή του Χάρβαρντ, Δρ Κόλιν Κάρτερ, δήλωσε ότι «η έρευνα φανέρωσε ότι το αλκοόλ αναχαιτίζει την ανάπτυξη του παιδιού, και ότι οι συνέπειες του ξεκινάνε πριν από τη γέννα και σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για μόνιμες βλάβες»!

Ο Κάρτερ και οι συνάδερφοί του εξέτασαν δύο γκρουπς γυναικών, 85 από τις οποίες κατανάλωναν δύο ή και περισσότερα ποτά την ημέρα ενώ ήταν έγκυες και οι υπόλοιπες 63 έπιναν καθόλου ή ένα ποτό την ημέρα.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το βάρος, το ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού στα μωρά μόλις γεννήθηκαν και όταν έκλεισαν τα πέντε και τα εννέα τους χρόνια.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα παιδιά των γυναικών που έπιναν πολύ, ήταν λιποβαρή, πιο κοντά εώ και η περίμετρος του κεφαλιούς τους συγκριτικά με αυτήν των παιδιών που γεννήθηκαν από τις μητέρες του άλλου γκρουπ, ήταν μικρότερη.

Να σημειώσουμε ότι η περίμετρος του κεφαλιού είναι ένδειξη για την ανάπτυξη του εγκαφάλου, κάτι το οποίο μας δείχνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις γυναίκες που έπιναν πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ανάπτυξη της νοημοσύνης τους.

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο τεύχος του περιοδικού: Αλκοολισμός, κλινική και εμπειρική έρευνα.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!