Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη
Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη


Μια ορμονική ανωμαλία στον οργανισμό των γυναικών είναι υπεύθυνη για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Κατά το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που συναντάται σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους ηλικία, πρωτοεμφανίζεται κατά την διάρκεια της εφηβείας και δεν είναι κάτι που θεραπεύεται.

Συνήθως, οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο, έχουν και ακανόνιστη περίοδο. Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα σε μερικές απ’ αυτές τις γυναίκες, η περίοδος σταματάει.

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστκών ωοθηκών ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να μείνουν έγκυες, μια και το βασικότερο σύμπτωμα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η ακανόνιστη έμμηνος ρύση.

Εάν υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανότερο η γυναίκα στο μέλλον να αναπτύξει υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή διαβήτη (σάκχαρο). Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον για εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να δείξει αν υπάρχουν μικρές κύστες στις ωοθήκες, εύρημα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους, πριν επιχειρήσουν μία εγκυμοσύνη, σχετικά με τα διάφορα ιατρικά προβλήματα, τα οποία είναι συνυφασμένα με τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Είναι σημαντικό για μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να διατηρεί ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Όπως υποστηρίζουν οι γυναικολόγοι, όσο πιο αδύνατη είναι στην αρχή της εγκυμοσύνης μίας γυναίκας με σύνδρομο πολυκυστικών, τόσο πιο εύκολη και υγιής θα είναι η ίδια και το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρά υψηλότερος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ανεξαρτήτως εάν η εγκυμοσύνη έχει επιτευχθεί επειτα από θεραπεία ή χωρίς. Ο κίνδυνος, που διατρέχει μία γυναίκα για αποβολή, είναι της τάξεως περίπου του 10-15% σε κάθε εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος, που αυξάνεται ελαφρώς σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, έχει άμεση σχέση και με την ηλικία.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!