Επιχείρηση «χάνω τα κιλά της εγκυμοσύνης»
Επιχείρηση «χάνω τα κιλά της εγκυμοσύνης»


Είναι γνωστό ότι η απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει μια σύνθετη αν όχι δύσκολη διαδικασία, μιας και η φροντίδα του νεογέννητου, ο νέος ρόλος της μητρότητας και ανάρρωση από τον τοκετό δεν αφήνουν περιθώρια για προσωπικό χρόνο. Αφού καλωσορίσετε το νέο μέλος της οικογένειας είναι σημαντικό όμως να επιστρέψετε σε ένα υγιές βάρος, ειδικά αν σκοπεύετε να μείνετε και πάλι έγκυος στο μέλλον.

Οι αποτελεσματικότεροι μέθοδοι
Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να καταφέρετε να επανέλθετε σε ένα υγιές βάρος μετά τον τοκετό, περιλαμβάνουν:

*Ρεαλιστικοί στόχοι
Ξεχάστε τα success stories διασημοτήτων καθώς η απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη απαιτεί χρόνο και ρεαλιστικούς στόχους. Ανάλογα με το βάρος που αποκτήσατε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ρεαλιστικό να περιμένετε ότι τον επόμενο ένα έως και δεύτερο χρόνο θα μπορείτε να χάσετε περίπου δέκα κιλά.

*Αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες
Ακολουθώντας μια εξαντλητική δίαιτα πιθανότατα να προσλαμβάνετε χαμηλές θερμίδες, με στόχο να χάσετε μεγάλο βάρος στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Μετά τον τοκετό όμως, το σώμα σας χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή για να επουλωθεί και να ανακάμψει. Επιπλέον, εάν θηλάζετε χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες από το φυσιολογικό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων είναι πιθανό να στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και πιθανότατα να αισθάνεστε κουρασμένες.

*Επιλέξτε τρόφιμα με φυτικές ίνες
Ήρθε η στιγμή να βάλετε τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά στην λίστα των αγορών σας, καθώς η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την απώλεια βάρους. Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των φυτικών ινών κατά 4 γραμμάρια, οδήγησε σε μια μέση πρόσθετη απώλειας βάρους περίπου 3,5 κιλών για το διάστημα έξι μηνών. Τέτοιες τροφές εντείνουν ταυτόχρονα το αίσθημα κορεσμού, επιβραδύνοντας την πέψη και μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την πείνα.

*Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες
Η συμπερίληψη πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, να μειώσει την όρεξη όπως και την πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη έχει μεγαλύτερη «θερμική» επίδραση από άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να το αφομοιώσει από άλλους τύπους τροφίμων, με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες. Οι υγιείς «πηγές» πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια με χαμηλό υδράργυρο, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους αλλά και τα γαλακτοκομικά.

*Αποφύγετε την ζάχαρη και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες
Αν και μπορεί να είναι πειρασμοί που δύσκολα αντιστεκόμαστε, η ζάχαρη και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και συνήθως χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά. Η έρευνα συσχετίζει την υψηλή πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και εξευγενισμένων υδατανθράκων με αύξηση του βάρους, του κινδύνου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων και ακόμη και της γνωστικής μείωσης. Οι υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!