Αντιμετωπίζονται οι αϋπνίες της εγκύου;
Αντιμετωπίζονται οι αϋπνίες της εγκύου;


Πολλές είναι οι γυναίκες που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την διάρκεια του ύπνου ή και αϋπνία, με το φαινόμενο συνήθως να εκδηλώνεται από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο, με την αϋπνία να μην έχει ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις τόσο για το έμβρυο όσο και για την μέλλουσα μανούλα. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη αποτελεί μια δύσκολη περίοδο που θα χρειαστείτε επαρκή ξεκούραση και χαλάρωση. Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της αϋπνίας;

Συμβουλές για να την αποφύγετε
Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε προληπτικά, περιλαμβάνουν:

«Ξεφύγετε» από τις ανησυχίες: Εάν έχετε επίμονες ανησυχίες που σας κρατούν ξάγρυπνες τη νύχτα, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να μιλήσετε για αυτές στο σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή κάποιο αξιόπιστο άτομο που νιώθετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε. Καθώς μιλάτε για αυτές, προσπαθήστε να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις ώστε να σταματήσετε να ανησυχείτε. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τα οποία μπορεί να σας χαρίσουν μια πιο αισιόδοξη και ψύχραιμη ματιά.

Αποφύγετε την σοκολάτα και τον καφέ: Θα ήταν καλό να αποφύγετε τόσο την σοκολάτα όσο και τον καφέ ειδικά αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, μιας και μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνες.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου: Θα ήταν καλό να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα για να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε ημέρα. Οι καλύτερες επιλογές είναι συνήθως προσωπική υπόθεση αλλά ενδεικτικά μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, την χαλαρωτική μουσική, ένα ζεστό μπάνιο ή να ζητήσετε από το σύντροφό σας να σας κάνει λίγο μασάζ.

Προσέξτε τη θερμοκρασία: Είναι σημαντικό να προσέχετε την θερμοκρασία του δωματίου, αφού είναι γνωστό ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε.Ελέγξτε τη θερμοκρασία και βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε στρώμα και μαξιλάρια που παρέχουν σταθερή υποστήριξη χωρίς να αισθάνεστε βαριά ή άβολα. Ανοίξτε ένα παράθυρο για να μην ζεσταθείτε κατά την διάρκεια της νύχτας ή δοκιμάστε να αποκοιμηθείτε με τον ανεμιστήρα ανοιχτό.

Που οφείλεται η αϋπνία;
Η αϋπνία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, με τους συνηθέστερους να περιλαμβάνουν:

Το αίσθημα καούρας ή δυσπεψίας.
Τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Τις ορμονικές αλλαγές.
Τις κράμπες στα πόδια.
Την άβολη στάση ή αίσθηση.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!