Η ακμή στην εγκυμοσύνη
Η ακμή στην εγκυμοσύνη


Σε μερικές γυναίκες, η εγκυμοσύνη παρέχει μια περιποίηση δέρματος που ξεπερνάει οποιοδήποτε ακριβό προϊόν μπορείτε να αγοράσετε. Ωστόσο, πολλές γυναίκες όχι μόνο δεν έχουν την περίφημη «λάμψη της εγκυμοσύνης», αλλά έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή. Ορίστε, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρετε αν έχετε εμφανίσει ακμή στην εγκυμοσύνη σας.

Τι προκαλεί την ακμή στην εγκυμοσύνη;

Ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να καταλάβετε πώς σχηματίζεται ένα σπυράκι: οι αδένες του δέρματος εκκρίνουν σμήγμα (λάδι) στους πόρους και αν είναι αρκετά κολλώδες και παχύ, το σμήγμα παγιδεύει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά, φράζοντας τους πόρους. Αυτοί οι πόροι δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια Propionibacterium acnes, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται και δημιουργούν τα σπυράκια που βλέπετε και νιώθετε.

Η αύξηση της προγεστερόνης στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τείνει να αυξάνει την παραγωγή σμήγματος. Σε μερικές, το σμήγμα είναι ελαφριάς σύνθεσης και ενυδατικό, δίνοντας τη διάσημη «λάμψη της εγκυμοσύνης». Αλλά αν ο μοναδικός συνδυασμός ορμονών εγκυμοσύνης του σώματός σας είναι ιδιαίτερα δυνατός, μπορεί να βρεθείτε με ακμή όπως αυτή που είχατε στο γυμνάσιο.

Άλλοι παράγοντες -πέρα από τις ορμόνες- μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ακμή εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώνουν έντονο στρες και το άγχος λειτουργεί ως «κρυπτονίτης» του καθαρού δέρματος.

Τι μπορείτε να κάνετε για την ακμή

Εάν το δέρμα σας συνήθως εμφάνιζε σπυράκια κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, είναι πιθανό να σας συμβεί το ίδιο κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα: μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα συνηθισμένα τους προβλήματα ακμής εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες που δεν ταλαιπωρήθηκαν ποτέ από τα σπυράκια διαπιστώνουν ότι η εγκυμοσύνη τα φέρνει.

Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη σάς προκάλεσε ακμή, ορίστε τι μπορείτε να κάνετε.

*Μη χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα περιποίησης με ισχυρές ουσίες χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

*Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό

Ακόμη κι αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα ή σπυράκια δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά, καθώς απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σας και την αφήνουν ξηρή. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα αναγκάζετε το δέρμα σας να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας.

*Πλύσιμο με μέτρο

Στα πάντα χρειάζεται μέτρο και ο καθαρισμός του προσώπου σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως δεν πρέπει να παραλείπετε τον καθαρισμό, έτσι δεν πρέπει και να κάνετε υπερβολές. Όταν πλένετε το δέρμα σας πάνω από δύο φορές την ημέρα (1 φορά το πρωί, 1 το βράδυ) μπορεί να διαταράξετε τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας και κατ’ επέκταση την ισορροπία της, με αποτέλεσμα να εμφανίσει περισσότερη λιπαρότητα.

*Δοκιμάστε την απολέπιση

Η απολέπιση αποτελεί τον πιο απλό τρόπο να καθαρίσετε τους πόρους της επιδερμίδας σας (εκείνους που έχουν φράξει με περιττό σμήγμα) και να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα. Επιλέξτε ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν και εφαρμόστε το με απαλές, κυκλικές κινήσεις ώστε να μην τραυματίσετε το δέρμα σας.

*Μη σπάσετε τα σπυράκια

Μπορεί στην εφηβεία σας το σπάσιμο των σπυριών να ήταν η ένοχη απόλαυσή σας, πλέον όμως θα πρέπει να κρατηθείτε και να μη σπάσετε εκείνο το σπυράκι στο πιγούνι σας, αφού έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες μόλυνσης. Επιπλέον, το δέρμα σας αναπλάθεται πιο αργά καθώς μεγαλώνετε, οπότε μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να σας προκαλέσει ένα σημάδι για το οποίο θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να εξαφανιστεί.

*Επισκεφτείτε έναν δερματολόγο

Εάν η ακμή σας δεν βελτιώνεται μετά από μια συνεπή ρουτίνα περιποίησης ή εάν η ακμή σας είναι σοβαρή ή σας ενοχλεί πραγματικά, επισκεφτείτε έναν διαπιστευμένο δερματολόγο. Σε καμία περίπτωση μη δοκιμάσετε από μόνη σας νέα προϊόντα.

*Μην ντρέπεστε για τα σπυράκια σας

Δεν λέμε ότι θα πρέπει να αδιαφορήσετε για την υγεία του δέρματός σας ή να παραμελήσετε την περιποίησή σας, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να ντρέπεστε για τα σπυράκια σας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών, που δεν θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!