Εγκυμοσύνη και πόνοι στη μέση
Εγκυμοσύνη και πόνοι στη μέση


Τι προκαλεί τον πόνο στη μέση την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε;

Το οσφυϊκό άλγος, δηλαδή πόνος στην πλάτη ή τη μέση, είναι κάτι σύνηθες στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, το συγκεκριμένο σύμπτωμα το βιώνουν το 50 με 70 τοις εκατό των εγκύων και συνήθως εμφανίζεται μετά τον πέμπτο μήνα κύησης.

Ο πόνος είναι οξύς και μπορεί να είναι χαμηλά στη μέση ή και λίγο ψηλότερα. Περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πόνο και δυσφορία στη μέση ή την πλάτη έχουν οι γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά ή που γενικά έχουν ευαίσθητη μέση και αντιμετώπιζαν πόνους και πριν τη σύλληψη.

Αίτια
Τα αίτια για την εμφάνιση οσφυϊκού άλγους στην εγκυμοσύνη ποικίλουν. Συνήθως, ο πόνος οφείλεται στη μεταβολή του κέντρου βάρους του σώματος, στην αύξηση των ορμονών, στην αύξηση του βάρους του εμβρύου, αλλά και στο στρες και άγχος που μπορεί να βιώνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο;
Ο πόνος στην πλάτη σπάνια εξαφανίζεται εντελώς, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο και τη συχνότητά του.

Γυμναστική
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε τον πόνο στη μέση ή την πλάτη. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι και το περπάτημα, όση ώρα βέβαια σας επιτρέπει η κατάσταση σας.

Η στάση του σώματος
Προσέξτε ιδιαίτερα τη στάση του σώματός σας, τόσο όταν κάθεστε αλλά και όταν είστε όρθια. Σε περίπτωση που πρέπει να σκύψετε, σκύψτε με προσοχή και έχοντας λυγισμένα πόδια και ίσια πλάτη.

Τα παπούτσια

Προτιμήστε τα ίσια και αναπαυτικά παπούτσια. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε τα πόδια σας άνετα τόσο όταν κάθεστε, όσο κι όταν περπατάτε.

Ο ύπνος
Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα. Η καλύτερη στάση ύπνο για την κατάστασή σας είναι η στο πλάι. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή να βάλετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης ανάμεσα στα πόδια.

Η ξεκούραση
Την περίοδο αυτή της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας ψηλά.

Θερμότητα
Η θερμότητα μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Βάλτε ζεστό νερό σε μία θερμοφόρα και τοποθετήστε το χαμηλά στη μέση σας.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!