Υπολογίζοντας την ωορρηξία
Υπολογίζοντας την ωορρηξία


Αρχικά, να σας δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την απόφασή σας να γίνετε μανούλα! Πιθανότατα βρίσκετε την προοπτική εξαιρετικά συναρπαστική και εξαιρετικά τρομακτική, ταυτόχρονα. Αλλά πώς ξέρετε πότε είναι η ιδανική στιγμή για σύλληψη; Οι πέντε ημέρες που προηγούνται της ωορρηξίας (και φυσικά εκείνες που την περιλαμβάνουν) είναι οι πιο γόνιμες -το σπέρμα μπορεί να ζήσει για λίγες ημέρες και να περιμένει πότε θα απελευθερωθεί ένα αυγό. Αντίθετα, το αυγό σας θα διαρκέσει μόνο για 24 ώρες, οπότε μόλις ολοκληρωθεί η ωορρηξία, οι πιθανότητες μειώνονται.

Αλλά ποια είναι τα πραγματικά σημάδια της ωορρηξίας;

Σημάδι ωορρηξίας # 1: Ημερολόγιο

Έχετε ωορρηξία περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σας. Μετρώντας την πρώτη ημέρα της περιόδου ως ημέρα 1, οι γυναίκες με κύκλο 28 ημερών έχουν ωορρηξία την ημέρα 14. Αλλά αν έχετε, ας πούμε, έναν κύκλο 32 ημερών, πιθανότατα θα έχετε ωορρηξία την ημέρα 18. Αν πάλι ο κύκλος σας είναι πραγματικά ακανόνιστος, το ημερολόγιο δεν θα βοηθήσει καθόλου.

Σημάδι ωορρηξίας # 2: Εκκρίσεις

Για μερικές γυναίκες αυτό είναι ένα αξιόπιστο, απλό σημάδι. Καθώς πλησιάζετε στην ωορρηξία, η τραχηλική βλέννη σας θα γίνει άφθονη, καθαρή και λεία, όπως το ασπράδι των αυγών. Θα απλώνεται δηλαδή ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Μόλις η βλέννη σας γίνει λιγοστή και κολλώδης ξανά, η ωορρηξία σας τελειώνει.

Σημάδι ωορρηξίας # 3: Βασική θερμοκρασία σώματος

Αυτό είναι λίγο περίεργο, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο προκειμένου να καταλάβετε τον δικό σας κύκλο. Πρέπει να μετράτε τη θερμοκρασία σας πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι κάθε πρωί με ένα θερμόμετρο και στη συνέχεια να σημειώσετε τη θερμοκρασία σας. Η αλλαγή των επιπέδων ορμονών οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας καθώς πλησιάζετε την ωορρηξία. Είστε πιο γόνιμη την ημέρα με την υψηλότερη θερμοκρασία και τις ημέρες που προηγούνται. Τα αρχεία που διατηρείτε τον πρώτο μήνα θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το μοτίβο ωορρηξίας για τον επόμενο κύκλο σας.

Σημάδι ωορρηξίας # 4: Αυτός ο ενοχλητικός πόνος

Περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχει πυελική δυσφορία κατά την ωοθυλακιορρηξία – από έναν ελαφρύ πόνο που διαρκεί μια ή δύο μέρες έως ένα έντονο τσίμπημα.

Σημάδι ωορρηξίας # 5: Τεστ ωορρηξίας

Ακόμα δεν μπορείτε να καταλάβετε; Τα τεστ ωορρηξίας που θα βρείτε στα φαρμακεία, χρησιμοποιούν ούρα ή σάλιο για να εντοπίσουν την ορμόνη που δείχνει την ωορρηξία.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!