Τα do's και τα dont's της εγκυμοσύνης
Τα do's και τα dont's της εγκυμοσύνης


Πριν υποδεχθείτε το πρώτο σας παιδάκι ή το νέο μέλος της οικογένειά σας, θα πρέπει να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να προσέχετε πέραν της διατροφής σας και τις συνήθειές σας καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να προσέξετε τα ακόλουθα, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

*Δώστε τέλος στο κάπνισμα
Το έχουμε ακούσει πολλές φορές ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, τα μωρά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο βάρος γέννησης και να αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες μαθησιακών δυσκολιών, συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται από γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Επιπλέον, τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που καπνίζουν είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία και να γίνουν τακτικοί καπνιστές νωρίτερα, λόγω του φυσιολογικού εθισμού στη νικοτίνη.

*Κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε
Η απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών, η προσδοκία και το άγχος μπορεί να σας «κλέψουν» τις πολύτιμες ώρες ύπνου κατά την διάρκεια των εννέα μηνών κύησης. Η εγκυμοσύνη, ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος. Εάν νιώθετε κουρασμένες, δοκιμάστε να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε για λίγο ή να προγραμματίσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας μερικές ώρες ύπνου μέσα στην ημέρα. Στόχος σας θα ήταν καλό να είναι οι επτά έως και εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

*Μην καταναλώνετε αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού, αυξάνοντας τις πιθανότητες χαμηλού βάρους γέννησης, μαθησιακών δυσκολιών ή και προβλημάτων συμπεριφοράς. Θα ήταν καλό να αποφύγετε ακόμα και τις μικρές ποσότητες αλκοόλ, καθώς όσο πιο υγιεινές είναι οι επιλογές σας τόσο πιο υγιής θα είναι και η ανάπτυξη του μωρού σας.

*Πάρτε βάρος «έξυπνα»
Σίγουρα, οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω σας θα σας υπενθυμίζουν ότι πλέον τρώτε για δύο. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε ελεύθερα οτιδήποτε και όσο θέλετε. Αντ’αυτού θα ήταν καλό να έχετε μια στρατηγική για το τι και πώς τρώτε, καθώς όσο πιο υγιεινές οι διατροφικές σας επιλογές, τόσο πιο υγιής και η ανάπτυξη του μωρού. Κατά το πρώτο τρίμηνο, ενδεχομένως να χρειάζεστε περίπου 100 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να υποστηρίξετε σωστά το έμβρυο που αναπτύσσεται. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, αυτός ο επιπλέον αριθμός των θερμίδων τείνει να πλησιάζει τις 300 ανά ημέρα.

*Μην το «παρακάνετε» με τον καφέ
Η καφεΐνη μπορεί να ταξιδέψει μέσω του πλακούντα στο μωρό και να αυξήσει τον καρδιακό του ρυθμό. Τρέχουσες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ αλλά θα ήταν καλό να μην ξεπερνούν αυτήν την ποσότητα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!