Αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης


Είτε µας ενδιαφέρει να αποκτήσουµε αµέσως ένα παιδί είτε η τεκνοποίηση αποτελεί µέρος των µελλοντικών µας σχεδίων, η προστασία και παράλληλα η ενίσχυση της γονιµότητας είναι κάτι που δεν πρέπει να αµελούµε.

Mετρήστε τις μέρες
H μέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται στις 14 μέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Eάν π.χ. έχετε σταθερό κύκλο 30 ημερών, μάλλον θα έχετε ωορρηξία τη 16η μέρα του κύκλου σας. Kαλό είναι, όμως, να έχετε επαφές και δύο μέρες πριν καθώς και δύο μέρες μετά την ωορρηξία.

Ελέγξτε το θυρεοειδή
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η τιμή της θυροειδοτρόπου ορμόνης (TSH) επηρεάζει τη δυνατότητα σύλληψης. Αν βρεθεί υψηλή, μάλλον θα χρειαστεί να τη ρυθμίσετε για να μπορέσετε να μείνετε έγκυος.

Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ
Βοηθήστε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί και ετοιμαστείτε για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ούτως ή άλλως, τότε θα χρειαστεί να διακόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, οπότε τώρα είναι μια καλή στιγμή να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων. Φυσικά, 1-2 ποτηράκια κρασί την εβδομάδα δεν είναι κάτι υπερβολικό.

Μην παραμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο
Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουρες ότι δεν έχει προκύψει κάτι παθολογικό που εμποδίζει την προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος, π.χ. κάποια κύστη στην ωοθήκη, πολύποδας μήτρας, ινομύωμα κ.λπ.

Διατηρήστε το βάρος σας φυσιολογικό
Τα οιστρογόνα, οι ορμόνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, μεταβολίζονται στο λίπος. Ετσι, το ιδανικό είναι οι γυναίκες να μην είμαστε ούτε πάρα πολύ αδύνατες, έχοντας έτσι ελάχιστο λίπος, χαμηλά οιστρογόνα και κακή γονιμότητα, αλλά ούτε και υπέρβαρες, έχοντας έτσι πολλά οιστρογόνα μεν, αλλά και πολλά ανδρογόνα. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας επειδή είναι πολύ αδύνατες ή πολύ παχιές, καταφέρνουν να ανατρέψουν την κατάσταση μόλις πάρουν ή αντίστοιχα χάσουν λίγα κιλά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα ακόμα και μικρή απώλεια βάρους συνδέεται με την αύξηση κατά 30%-40% της πιθανότητας να αποκατασταθεί η γονιμότητα στις γυναίκες.

Μην αδιαφορείτε για τον πόνο
Αν έχετε πόνους στην περίοδο, μπορεί να πρόκειται για ενδομητρίωση, που προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας και χρήζει διερεύνησης.

Λάβετε υπόψη σας και την ηλικία σας
Στην πραγματικότητα, ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη γονιμότητα είναι η ηλικία, αυτήν όμως σίγουρα δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε. Oι γυναικολόγοι συμβουλεύουν να έχετε τεκνοποιήσει μέχρι τα 30 σας. Kαι αυτό επειδή στη δεκαετία 20-30 η πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο είναι υψηλότερη από κάθε ηλικία. Mετά τα 35 παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία της γονιμότητας, που γίνεται εντονότερη μετά τα 40, όπου το ποσοστό σύλληψης ανά κύκλο είναι πολύ χαμηλό. Eπιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η πιθανότητα των αποβολών και των εμβρυϊκών ανωμαλιών. Η κληρονομικότητα είναι, επίσης, ένας παράγοντας που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε. Σκόπιμο είναι να πληροφορηθούμε σε ποια ηλικία μπήκε στην εμμηνόπαυση η μητέρα μας, αλλά και οι γιαγιάδες μας, καθώς (κυρίως) αν η εμμηνόπαυσή τους ξεκίνησε νωρίς (π.χ. στα 40 ή τα 42), δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε κι εμείς την ίδια γενετική προδιάθεση. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, χρειάζεται είτε να βιαστούμε είτε να φροντίσουμε με τη βοήθεια της επιστήμης να διατηρήσουμε τη γονιμότητά μας για περισσότερα χρόνια.

Ελέγξτε τη γονιμότητά σας
Αν δεν έχετε θετικό αποτέλεσμα μετά από 1 χρόνο οργανωμένης προσπάθειας (6 μήνες για γυναίκες άνω των 35), τότε συστήνεται η εκτίμηση της γονιμότητας του ζευγαριού από τον γυναικολόγο. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα για τον έλεγχο των ωοθηκών και της μήτρας, θα εκτιμήσει το απόθεμα των ωαρίων και θα σας προτείνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!