Ο αγαπημένος ήχος του εμβρύου
Ο αγαπημένος ήχος του εμβρύου


Απ’ όλους τους ήχους που ακούει ένα μωρό, υπάρχει ένας που τον ξεχωρίζει και είναι ο αγαπημένος του. Ποιος είναι αυτός;

Η φωνή της μαμάς του…

Αυτό συμβαίνει γιατί το μωρό σας ακούει με δύο διαφορετικούς τρόπους: πρώτον μέσω των ηχητικών κυμάτων που εκπέμπονται από το στόμα σας και ταξιδεύουν με τον αέρα, και δεύτερον από τους κραδασμούς που μεταδίδονται στο σώμα σας καθώς μιλάτε. Έτσι, λοιπόν, σας ακούει περίπου όπως ακούτε κι εσείς τον εαυτό σας όταν μιλάτε.

Γι΄αυτό η φωνή σας, σας φαίνεται διαφορετική όταν την ακούσετε μαγνητοφωνημένη – ακούτε μόνο τους ήχους που μεταφέρονται με τον αέρα και όχι τις εσωτερικές δονήσεις. Αυτές μεταδίδουν τη φωνή σας στο μωρό πολύ αποτελεσματικά, για το λόγο αυτόν, όποτε μιλάτε, τραγουδάτε, ή φωνάζετε, το μωρό σας, σας ακούει. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που όταν γεννηθεί θα αναγνωρίζει τη φωνή σας καλύτερα απ’ οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου.

Τα μωρά όταν γεννιούνται συνήθως δεν αναγνωρίζουν τη φωνή του πατέρα τους, παρότι μπορούν να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ανδρικής και γυναικείας φωνής.

Η φωνή σας όμως δεν είναι ο μόνος ήχος που μαθαίνει το έμβρυο πριν από τη γέννησή του. Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει υπέρηχους για να παρακολουθήσουν πώς αντιδρούν τα μωρά σε οικείες και μη συχνότητες που ακούγονται από μικρά ηχεία, τα οποία τοποθετούνται στην κοιλιά της μητέρας. Κατά την 26η με 27η εβδομάδα τα μωρά τείνουν να αυξάνουν την κινητικότητά τους στο άκουσμα οικείων ήχων. Όταν, όμως ακούν μουσική που δεν αναγνωρίζουν, τείνουν να σταματούν.

Σε μερικές περιπτώσεις η οικεία μουσική μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στο μωρό μετά τη γέννησή του και να το ηρεμεί όταν αυτό κλαίει.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!