Εγκυμοσύνη και πρήξιμο
Εγκυμοσύνη και πρήξιμο


Όλοι γνωρίζουμε πως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης – πέρα από τα προφανή κοιλίτσα και στήθος – πρήζονται και άλλα σημεία, όπως τα πόδια. Αλλά δεν είναι τα μόνα σημεία που «φουσκώνουν».

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να πρήζονται διάφορα σημεία του σώματος. Ειδικά, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενώ το καλοκαίρι είναι πιο έντονο το φαινόμενο.

Δείτε παρακάτω τα σημεία που πρήζονται:

Χείλη

Αν και δεν πρόκειται για μια κοινή παρενέργεια, πολλές μαμάδες αναφέρουν ότι παρατήρησαν ένα περιστασιακό οίδημα στα χείλη τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δάχτυλα

Επίσης, ένα σημείο που πρήζεται. Μάλιστα, πολλές μέλλουσες μαμάδες κατά την εγκυμοσύνη αναγκάζονται να αποχωριστούν τη βέρα ή άλλα δαχτυλίδια που μπορεί να φοράνε, αφού πια δεν χωράνε στα δάχτυλα.

Μύτη

Μπορεί κάποιες γυναίκες να ισχυρίζονται ότι η μύτη τους «μεγάλωσε» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται όμως ότι τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης είναι εκείνα που προκαλούν το πρήξιμο. Στην εγκυμοσύνη μπορεί ο βλεννογόνος της μύτης να αιματώνεται περισσότερο από πριν κι έτσι μπορεί να ματώνεται εύκολα από τη μύτη, να νιώθετε σαν να έχετε συνάχι και να μην αναπνέετε εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό όρο για αποσυμφόρηση, ενώ ένας υγραντήρας στο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει για να αναπνέετε καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αστράγαλοι και πόδια

Οι πρησμένοι αστράγαλοι και τα πόδια πρήζονται εξαιτίας της ανώμαλης ανάπτυξης υγρού στα σημεία, το οποίο καλείτε περιφερικό οίδημα και συνήθως συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αφού γεννηθεί το μωρό σας, το πρήξιμο θα υποχωρήσει, αλλά εν τω μεταξύ, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να το ελέγξετε όπως το να ανεβάζετε ψηλά τα πόδια σας, να περπατάτε, να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τα αλμυρά τρόφιμα.

Ούλα

Σχεδόν το 50% των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη, γεγονός που προκαλεί πρησμένα ούλα και αιμορραγία των ούλων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας. Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα ενώ αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

Φλέβες

Ναι, ακόμη και οι φλέβες μπορεί να διογκωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και να γίνετε πιο επιρρεπείς στις κιρσώδεις φλέβες (οι αντιαισθητικές μπλε ή μοβ διογκωμένες φλέβες που φουσκώνουν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος).

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!