Σημαντικές οι πιθανότητες για δεύτερο παιδί με εξωσωματική
Σημαντικές οι πιθανότητες για δεύτερο παιδί με εξωσωματική


Ένα ζευγάρι που απέκτησε το πρώτο του παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να αποκτήσει και δεύτερο με εξωσωματική.

Αυστραλοί ερευνητές υπολόγισαν ότι όταν μία γυναίκα έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, οι πιθανότητες να αποκτήσει και πάλι παιδί με την ίδια μέθοδο είναι πάνω από 51% και φθάνουν το 88% όταν γίνουν έξι κύκλοι.

Τα ποσοστά επιτυχίας επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως παραδείγματος χάριν εάν:
-χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα έμβρυα από προηγούμενο κύκλο
-χρησιμοποιούνται φρέσκα έμβρυα από νέο κύκλο διέγερσης των ωοθηκών
-δεν ολοκληρωθεί όπως πρέπει η θεραπεία εξωσωματικής

Οι πιθανότητες να γεννήσει και δεύτερο παιδί με εξωσωματική μία γυναίκα μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Οι γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών που κάνουν δεύτερη προσπάθειας επίτευξης εγκυμοσύνης με εξωσωματική είναι μειωμένες κατά 22% σε σχέση με τις γυναίκες που είναι κάτω των 30 ετών, εάν χρησιμοποιήσουν κρυοσυντηρημένο έμβρυο από προηγούμενο κύκλο και κατά 50% εάν κάνουν την εξωσωματική με φρέσκο έμβρυο από νέο κύκλο.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες δεύτερης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:
-την πρώτη φορά που απέκτησε με εξωσωματική παιδί η γυναίκα, να είχε γίνει μόνο ένας κύκλος και μεταφορά ενός μόνο εμβρύου
-να υπήρχε και ανδρικός παράγοντας στα αίτια υπογονιμότητας του ζευγαριού

Τι έδειξε η μελέτη

Η καθηγήτρια Τζορτζίνα Τσέιμπερς, διευθύντρια της Εθνικής Μονάδας Επιδημιολογίας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και οι συνεργάτες της, εξέτασαν δεδομένα από 35.290 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική από το 2009 μέχρι το 2013 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και απέκτησαν παιδί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Παρακολούθησαν αυτές τις γυναίκες για άλλα δύο χρόνια, μέχρι το 2015, ενώ συγκέντρωσαν και δεδομένα για τις γεννήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.
Οι προσπάθειες με κατεψυγμένα έμβρυα είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας
Περίπου το 43% των 35.290 γυναικών, με μέση ηλικία τα 36 έτη, έκανε προσπάθεια για δεύτερο παιδί με εξωσωματική μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Μεταξύ αυτών των γυναικών, το 73% χρησιμοποίησε κρυοσυντηρημένο έμβρυο που είχε προκύψει από την ωοληψία που έγινε στον κύκλο, με τον οποίο γέννησαν το πρώτο τους παιδί. Τα ποσοστά γεννήσεων κυμάνθηκαν από 61% έως 88% (ύστερα από έξι κύκλους).

Μεταξύ των γυναικών που έκαναν νέο κύκλο διέγερσης των ωοθηκών και χρησιμοποιήθηκε φρέσκο έμβρυο, το ποσοστό γεννήσεων κυμάνθηκε από 51% έως 70%.

"Συνολικά, το 43% των γυναικών που κάνουν εξωσωματική με ένα από τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα προηγούμενου κύκλου διέγερσης των ωοθηκών θα αποκτήσουν παιδί μετά την πρώτη εμβρυομεταφορά. Μεταξύ 61% και 88% αυτών των γυναικών θα αποκτήσουν μωρό μετά από έξι κύκλους”, δήλωσε η καθηγήτρια Τσέιμπερς.

"Μεταξύ εκείνων που κάνουν και πάλι εξωσωματική, με νέο κύκλο διέγερσης και μεταφορά φρέσκου εμβρύου, το 31% θα αποκτήσει μωρό μετά τον πρώτο κύκλο και μεταξύ 51% και 70% μετά από έξι κύκλους”, ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας.

Αν και τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν αντίστοιχα 38% και 55% σε εκείνες που χρησιμοποίησαν κατεψυγμένο έμβρυο και 20% και 25% σε εκείνες που έκαναν εξωσωματική με νέο κύκλο διέγερσης των ωοθηκών και φρέσκα έμβρυα.

Η νέα μελέτη των Αυστραλών επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction, μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως επιστημονικές επιθεωρήσεις για θέματα αναπαραγωγής.


Πηγή: Capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!