Πότε τίθεται θέμα γονιμότητας και πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου;
Πότε τίθεται θέμα γονιμότητας και πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου;


Πολλοί μαιευτήρες-γυναικολόγοι νιώθουν άβολα να μιλήσουν με τις ασθενείς τους για τη γονιμότητα της γυναίκας, όπως έδειξε μεγάλη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό συμβαίνει τώρα που οι γυναίκες καθυστερούν όλο και περισσότερο τη μητρότητα, συχνά χωρίς να γνωρίζουν σε ποια ηλικία μειώνεται η γονιμότητά τους.

"Διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι μαιευτήρες-γυναικολόγοι δεν μιλούν στις ασθενείς τους για τη γονιμότητα, συνήθως επειδή πιστεύουν ότι η ασθενής θα το ανέφερε μόνη της αν ήθελε να το συζητήσει”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Rashmi Kudesia.

"Είναι μια χαμένη ευκαιρία όταν οι μαιευτήρες γυναικολόγοι δεν ξεκινούν τη συζήτηση επειδή πολλές γυναίκες έχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα, με αποτέλεσμα πολλές να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να έχουν πρόβλημα να συλλάβουν και να γεννήσουν ένα μωρό”, αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Reproductive Medicine.

Το 82% των μαιευτήρων-γυναικολόγων που ρωτήθηκαν, πιστεύουν ότι όντως οι γυναίκες δεν είναι σωστά πληροφορημένες για τις γόνιμες ημέρες τους και το 68% δήλωσε ότι οι γυναίκες φαίνεται πως πιστεύουν ότι μπορούν να αναβάλουν επ 'αόριστον την απόφαση να αποκτήσουν παιδιά.

"Συχνά οι γυναίκες πιστεύουν ότι οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι το δίχτυ ασφαλείας τους επειδή ακούνε για τόσες επιτυχίες", δήλωσε η Kudesia. "Η πραγματικότητα για τις γυναίκες που είναι περίπου 45 ετών η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει ποσοστό επιτυχίας μόνο 5%".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν συμβουλές για τη γονιμότητα σε παντρεμένες γυναίκες ηλικίας 27-40 ετών.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, οι ανύπαντρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν συμβουλές για τη γονιμότητά τους σε σχέση με τις παντρεμένες γυναίκες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι 117 γιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα παρείχαν περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αντισύλληψη από ότι σχετικά με τη γονιμότητα σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως αν οι γυναίκες ήταν παντρεμένες ή όχι.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ανεξάρτητα από το αν είναι τώρα δεσμευμένες, παντρεμένες ή αν σχεδιάζουν στο μέλλον να μείνουν έγκυοι, οι γυναίκες πρέπει να ζητούν από τους γυναικολόγους τους να μιλήσουν για την γονιμότητά τους στον ετήσιο έλεγχο που κάνουν ή να ζητήσουν να τους συστήσει κάποιον ιατρό αναπαραγωγής”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας. "Οι γυναίκες που έχουν αποφασίσει να περιμένουν για χρόνια πριν κάνουν παιδιά, αλλά και εκείνες που νομίζουν ότι δεν θέλουν παιδιά, θα πρέπει να μιλήσουν όλες στον γιατρό τους για θέματα γονιμότητας, ώστε να είναι ενημερωμένες πριν πάρουν την κατάλληλη για εκείνες απόφαση”.

Η άποψή του ειδικού
Μέσα στο πλαίσιο της αρχής ότι κάθε παιδί είναι επιθυμητό παιδί, ο γυναικολόγος πρέπει να ενημερώνει τη γυναίκα όχι μόνο για τις αντισυλληπτικές μεθόδους, αλλά και για τη γονιμότητά της. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι γυναίκες αναβάλλουν το χρόνο απόκτησης του πρώτου παιδιού τους, η σωστή ενημέρωση για τη γονιμότητά τους είναι ανεκτίμητη. Οφείλουμε να εξηγούμε στις γυναίκες ότι η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί είναι 20-30 ετών κι ότι η γονιμότητα μειώνεται ταχύτατα μετά τα 35 χρόνια. Ο μεγαλύτερος εχθρός της γονιμότητας είναι το χάσιμο χρόνου.

Πηγή: Capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!