Ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη
Ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη


Η ανεμοβλογιά είναι μία παιδική ασθένεια που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία χάρη στο εμβόλιο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένει μία ασθένεια που χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα από τις έγκυες γυναίκες, και φυσικά οποιονδήποτε άλλο άτομο έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα/

Μία έγκυος γυναίκα θέτει σε κίνδυνο τόσο τη δική της υγεία όσο και τους εμβρύου της, αν προσβληθεί από ανεμοβλογιά.

Συγκεκριμένα, το έμβρυο κινδυνεύει από γενετικές ανωμαλίες, αλλά και άλλες επιπλοκές στην υγεία του, μια και η ασθένεια μεταδίδεται από τον πλακούντα, αλλά και από το μητρικό γάλα.

Αυτό ωστόσο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι εφόσον η μητέρα νοσήσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει πάρα πολύ μικρή πιθανότητα (<1%) να προκληθεί βλάβη στο έμβρυο. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν η έγκυος αρρωστήσει 2 μέρες πριν γεννήσει μέχρι και 4 μέρες μετά την γέννα.

Ειδικά τα νεογέννητα που η μητέρα τους έχει ανεμοβλογιά κοντά στην μέρα της γέννησής τους, έχει αναφερθεί πως ο ιός μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα, όπως δερματίτιδα, μυϊκή ατροφία, ψυχοκινητική καθυστέρηση, βλάβες στα μάτια.την ώρα του τοκετού και γι’ αυτό οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να συνεργαστούν με το γιατρό τους, που θα τους συστήσει μία κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για μειωθούν οι σοβαρές συνέπειες της ασθένειας.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!