Υπάρχει τελικά κατάλληλη ηλικία για να κάνεις παιδί;
Υπάρχει τελικά κατάλληλη ηλικία για να κάνεις παιδί;


Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μπορεί να ακούσει κανείς: «υπάρχει κατάλληλη ηλικία για μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί;» Και είναι μία ερώτηση με πολλές απαντήσεις και ποικίλες απόψεις. Στην πραγματικότητα, κατάλληλη ηλικία για μια γυναίκα είναι όταν εκείνη θα αισθανθεί έτοιμη συναισθηματικά, επαγγελματικά ή θα έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο για να δημιουργήσει οικογένεια.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως κάθε ηλικιακή περίοδος είναι διαφορετική με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ιδανικά και όπως έχουν διαπιστώσει έρευνες, θα έλεγε κανείς πως το διάστημα 25 – 35 χρόνων είναι το καλύτερο.

Ας δούμε παρακάτω τι συμβαίνει εάν μείνετε έγκυος σε διάφορες ηλικίες της ζωής σας:

Πριν τα 20 και μέχρι τα 25

Θεωρείται η πιο γόνιμη ηλικία για μία γυναίκα. Έχει χαμηλότερο βάρος ενώ είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο το βάρος της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία μπορεί να μην είναι συναισθηματικά έτοιμες να χειριστούν τη μεγάλη αλλαγή που επιφέρει η απόκτηση ενός παιδιού, ενώ και οικονομικά οι γονείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μεγάλωμά του, αφού ίσως να μην έχουν κατασταλάξει επαγγελματικά.

Μεταξύ 25 και 29 ετών

Και σε αυτή την περίοδο, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ακόμα υψηλές. Έχουν ωάρια υψηλής ποιότητας, ενώ το ποσοστό των κινδύνων εγκυμοσύνης είναι χαμηλό. Οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία είναι διατεθειμένες φυσικά και διανοητικά να χειριστούν μια εγκυμοσύνη.

Μεταξύ 30 και 34 ετών

Στα 30 η γονιμότητά μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται. Ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη κύησης και των δύσκολων εργασιακών εξετάσεων αυξάνεται. Ωστόσο, συναισθηματικά είναι μία περίοδος όπου τα ζευγάρια είναι περισσότερο κατασταλαγμένα και η γυναίκα σε θέση να χειριστεί τις αλλαγές.

Μεταξύ 35 και 39 ετών

Η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά μετά τα 35. Οι κίνδυνοι κατά την εγκυμοσύνη όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η υπέρταση είναι μεγαλύτεροι. Συναισθηματικά, αλλά και επαγγελματικά ένα ζευγάρι είναι στην πιο ώριμη φάση του για την απόκτηση ενός παιδιού.

Μεταξύ 40 και 45 ετών

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερη από ό, τι πριν. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών και η εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι γενικά και κατόπιν μαρτυρίας γυναικών που απέκτησαν παιδί σε διαφορετικές ηλικίες. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως η γονιμότητα μειώνεται, μεγαλώνοντας.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!