Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις


Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη.

Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δεν υπάρξει θεραπεία.

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: τι είναι
Προεκλαμψία ορίζεται ως η υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση) και η αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα με ή χωρίς πρηξίματα στα πόδια ή και τα χέρια. Κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς την προκαλεί, αλλά είναι γνωστοί αρκετοί παράγοντες που κάνουν την εμφάνισή της πιο πιθανή.

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: αίτια
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η προεκλαμψία συμβαίνει όταν ο πλακούντας μιας γυναίκας δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Επίσης, η κακή διατροφή αλλά και το αυξημένο λίπος στο σώμα θεωρούνται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση της προεκλαμψίας ενώ και τα γονίδια είναι ακόμα ένας παράγοντας.

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: συμπτώματα

Εκτός από το πρήξιμο, την πρωτεΐνη στα ούρα και την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα συμπτώματα της προεκλαμψίας περιλαμβάνουν:

Αύξηση βάρους σε διάστημα 1 ή 2 ημερών λόγω της μεγάλης αύξησης του σωματικού υγρού
Πόνο στην κοιλιά , ειδικά στην πάνω δεξιά πλευρά
Έντονους πονοκεφάλους
Μειωμένα αντανακλαστικά
Ζαλάδες
Εμετό και ναυτία
Θολή όραση

Ορισμένες γυναίκες με προεκλαμψία δεν έχουν συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας για τακτικούς ελέγχους της αρτηριακής πίεσης και για εξετάσεις ούρων.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Η προεκλαμψία μπορεί να εμφανιστεί από την 20η εβδομάδας της εγκυμοσύνης ωστόσο, τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν συχνά μετά την 34η εβδομάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά τη γέννα και μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 εβδομάδες.

Ποιες γυναίκες πρέπει να προσέχουν περισσότερο:

Oι υπέρβαρες γυναίκες.
Όσες πάσχουν από διαβήτη.
Οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα, καθώς μπορεί να προκληθεί παροξυσμός της νόσου στη μήτρα, με αποτέλεσμα την περιορισμένη παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, μεταξύ των οποίων η υπέρταση και η προεκλαμψία.
Οι έγκυες που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία Γι' αυτό και απαιτείται σωστή διατροφή και καθημερινή χορήγηση σιδήρου σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Οι γυναίκες που πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους είχαν υπέρταση, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία κατά την κύηση.

Θεραπεία προεκλαμψίας

Οι έγκυες με ελαφρά προεκλαμψία μπορούν να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομείο ή στο σπίτι σε απόλυτη συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό. Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει τον κλινοστατισμό στο σπίτι και την απόφαση του γιατρού για το πότε θα γίνει πρόκληση τοκετού.

Επιπλέον, καθημερινά θα πρέπει να γίνεται μέτρηση της αρτηριακή πίεσης, του λευκώματος στα ούρα (με ειδικές ταινίες) και του σωματικού βάρους, ενώ στην περίπτωση που πρόκειται για νοσηλεία στο σπίτι, είναι σκόπιμος ο ιατρικός έλεγχος κάθε δύο ημέρες.

Σε εγκύους με μέτρια προεκλαμψία είναι απαραίτητο η νοσηλεία να γίνεται σε νοσοκομείο και με βαριά προεκλαμψία, που όμως είναι πάρα πολύ σπάνια, πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ειδικά τμήματα για κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Πηγή: www.webmd.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!