Οι προβληματισμοί για τα βλαστοκύτταρα
Οι προβληματισμοί για τα βλαστοκύτταρα


Η συλλογή βλαστοκυττάρων κατά τη γέννα ενέχει κάποιες δυσκολίες αλλά και ορισμένους προβληματισμούς.

• Χρειάζεται όσον το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αφού ο αριθμός των βλαστοκυττάρων είναι σχετικά μικρός. Πρακτικά, ένα ποσοστό συλλογών θα αποτύχει να δώσει βλαστοκύτταρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο πιθανό ότι η ποσότητα των βλαστοκυττάρων θα είναι αρκετή για μεταμόσχευση σε ένα μικρό ασθενή (ένα παιδί) και για μια μόνο φορά.
• Για να αρχίσει η συλλογή αίματος από το λώρο, πρέπει ο γιατρός άμεσα να αποκλείσει την κυκλοφορία του νεογέννητου (αφού δε θέλουμε να αφαιμάξουμε το νεογέννητο). Αυτό, μπορεί να έχει μικρές αρνητικές επιπτώσεις σε ένα πρόωρο μωρό, που ευνοείται από την ελαφρά καθυστερημένη αποκοπή του λώρου και την επαναφορά ποσότητας αίματος από αυτόν στο σώμα του νεογέννητου.
• Χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση των βλαστοκυττάρων λόγω απρόσεκτων χειρισμών.
• Η διαδικασία της συλλογής κρατάει τουλάχιστον μισό με ένα λεπτό, χρόνος αρκετός για να αποσπάσει την προσοχή του γιατρού και της μαίας από μια σοβαρή μαιευτική επιπλοκή που μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
• Η συλλογή μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή κάθε ανθρώπου (κατά τη γέννησή του).
• Σε ποιον τελικά ανήκουν τα βλαστοκύτταρα από νομικής άποψης; Στη μητέρα, αφού βγαίνουν από το δικό της σώμα; Ή στο παιδί της, αφού έχουν το ίδιο γενετικό και βιολογικό υλικό με αυτό;

Η συλλογή και αποταμίευση βλαστοκυττάρων είναι ένα είδος επένδυσης για την εκάστοτε οικογένεια. Ως επένδυση, θυμίζει αυτού του είδους τις επενδύσεις που έχουν μικρή πιθανότητα να αξιοποιηθούν, αλλά όταν όντως αξιοποιούνται είναι πολύτιμες και δυνητικά σωτήριες πχ. όταν ασφαλίζει τα χέρια του ένας χειρουργός ή τα πόδια του ένα δημοφιλές φωτομοντέλο! Επειδή στην περίπτωση των βλαστοκυττάρων, αυτά δυνητικά μπορούν να σώσουν ένα δικό μας άνθρωπο, πολλοί από εμάς είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε την οικονομική επιβάρυνση της όλης διαδικασίας. Από την άλλη, οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα για ιατρική θεραπεία μέσα στην ίδια οικογένεια είναι τόσο μικρή, ώστε από επιχειρηματική άποψης να αποτελεί μια σχετικά «άστοχη» επένδυση. Αυτή η λογική ενισχύεται από το γεγονός ότι τα βλαστοκύτταρα κοστίζουν όσο περίπου μία γέννα σε ιδιωτικό μαιευτήριο, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό του συνολικού κόστους για το ζευγάρι.

Συμπερασματικά, η απόφαση για τη συλλογή και αποταμίευση βλαστοκυττάρων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες του ζευγαριού, την οικονομική τους άνεση και την ιδεολογία τους σχετικά με τις «μακρινές» επενδύσεις. Εάν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ενστερνίζονται την άποψη «προσέχετε για να έχετε» και είστε οικονομικά άνετοι, τότε είναι σίγουρο ότι θα είστε θετικοί στο ζήτημα των βλαστοκυττάρων. Εάν, από την άλλη, βάζετε αυστηρές προτεραιότητες στο πού θα επενδύσετε τα κάπως περιορισμένα οικονομικά αποθέματά σας, τότε τα βλαστοκύτταρα δεν αποτελούν για εσάς κατάλληλη επένδυση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επιδιώξετε να ενημερωθείτε μέσω του γυναικολόγου σας και των τραπεζών βλαστοκυττάρων για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις σας και τα διάφορα οικονομικά πακέτα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Πηγή: babyspace.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!