Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική: τα υπέρ και τα κατά
Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική: τα υπέρ και τα κατά


Μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες, ο κολπικός τοκετός ήταν η μοναδική επιλογή για μια γυναίκα. Με την πρόοδο της επιστήμης όμως, πλέον υπάρχει και η εναλλακτική της καισαρικής. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της καθεμιάς;

*Η καισαρική τομή είναι μια λύση για κυήσεις που παρουσιάζουν δυσκολίες και επιπλοκές. Παλαιότερα που δεν υπήρχε αυτή η επιλογή, τα ποσοστά θνησιμότητας εμβρύων και γυναικών ήταν σαφώς πιο υψηλά συγκριτικά με σήμερα.

*Από την άλλη μεριά βέβαια, δεν παύει να είναι χειρουργείο και όπως όλα τα χειρουργεία, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και κινδύνους.

*Ο φυσιολογικός τοκετός είναι λιγότερο επίπονος τρόπος να έρθει στον κόσμο ένα παιδί και απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα για να αναρρώσει πλήρως η γυναίκα συγκριτικά με την καισαρική.

*Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε επόμενος τοκετός με φυσιολογικό τρόπο γίνεται πιο εύκολα, ενώ κάθε επόμενος τοκετός με καισαρική είναι ενίοτε ακόμα πιο επίπονος.

*Όταν ένα μωρό γεννιέται μέσω φυσιολογικού τοκετού, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα και συνήθως αποκτά καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

*Και σε ψυχολογικό επίπεδο αν το δει κανείς, είναι αλλιώς για τη γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά και αλλιώς με καισαρική αναφορικά με το δέσιμο με το μωρό. Βέβαια εκείνο που προέχει είναι η δική της ασφάλεια και του μωρού.

*Σχεδόν άμεσα μετά το φυσιολογικό τοκετό, η μανούλα μπορεί να θηλάσει το νεογέννητο, δεν έχει όμως την ίδια δυνατότητα μετά από καισαρική.

*Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να πούμε ότι η μια μέθοδος είναι σωστή και η άλλη λάθος. Σίγουρα και οι δύο έχουν συν και πλην και κάθε ζευγάρι αποφασίζει έπειτα από συνεννόηση με το γιατρό ποια είναι κατάλληλη και πιο ασφαλής κατά περίπτωση.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!