Είναι εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;
Είναι εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;


Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη πως αν γίνει η πρώτη γέννα με καισαρική, δε μπορεί η γυναίκα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό στις επόμενες κυήσεις.

Πλέον, αυτό έρχεται να διαψευστεί καθώς με τη σωστή καθοδήγηση ενός έμπειρου μαιευτήρα, ο κολπικός τοκετός είναι εφικτός με τη μέθοδο VBAC (Vaginal Birth After Caesarean), η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες που διανύουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH-MMedSci-CCST-FRCOG, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου «ΛΗΤΩ», μίλησε στο shape.gr για τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα:

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Για να θεωρείται ασφαλές μια γυναίκα να προσπαθήσει να γεννήσει φυσιολογικά ενώ έχει κάνει στο παρελθόν καισαρική τομή, θα πρέπει:

-Να έχει γεννήσει μία φορά με καισαρική, στη διάρκεια της οποίας έχει γίνει εγκάρσια (οριζόντια) χαμηλή τομή και όχι κάθετη. Υπό αυστηρές προϋποθέσεις αυτό μπορεί να γίνει και μετά από δύο καισαρικές τομές.

-Να μην υπάρχει ιστορικό ρήξης της μήτρας, ούτε να έχει πραγματοποιηθεί κάποιο σημαντικό γυναικολογικό χειρουργείο, π.χ. αφαίρεση ινομυωμάτων.

-Να μη συνυπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. διαβήτης, υπέρταση, που θα μπορούσε να θέσει την κύηση σε κίνδυνο.

-Να ξεκινήσει ο τοκετός φυσιολογικά, χωρίς ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση (πρόκληση τοκετού).

-Η γυναίκα να μην είναι παχύσαρκη (δείκτης μάζας σώματος μικρότερος από 30).

«Το ποσοστό επιτυχούς VBAC είναι 75-80%» λέει ο Δημήτρης Μπιλάλης, µαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος και προσθέτει: «Οι γυναίκες με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας είναι αυτές που έχουν κάνει μόνο μία καισαρική στο παρελθόν λόγω ισχιακής προβολής του μωρού, ο τράχηλός τους είναι μαλακός και ο τοκετός εξελίχθηκε κανονικά».

VBAC Τα πλεονεκτήματα

Μια γυναίκα που επιλέγει να γεννήσει κολπικά μετά από καισαρική καταφέρνει να αποφύγει ένα σημαντικό χειρουργείο και τις πιθανές παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται (π.χ. υψηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας, περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων μετεγχειρητικών φλεγμονών και επιπλοκών), αναρρώνει πολύ πιο γρήγορα νιώθοντας λιγότερο πόνο και είναι άμεσα σε θέση να φροντίσει το μωρό και τον εαυτό της.

Επιπλέον, της δίνεται η δυνατότητα να έχει δίπλα της το σύντροφό της ή όποιον άλλο επιθυμεί, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για επιτυχή φυσιολογικό τοκετό στο μέλλον.

Εξάλλου, κάθε καισαρική τομή αυξάνει και τον κίνδυνο προδρομικού πλακούντα καθώς και διηθητικού πλακούντα, όπου ο πλακούντας εμφυτεύεται πολύ βαθιά και δεν αποκολλάται σωστά κατά τον τοκετό.

«Τέλος, και αυτός ο λόγος είναι εξαιρετικά σημαντικός για πολλές γυναίκες, σε περίπτωση αρνητικών συναισθημάτων λόγω προηγούμενης καισαρικής για ιατρικούς λόγους, π.χ. προεκλαμψία, η δυνατότητα επίτευξης φυσιολογικού τοκετού γεμίζει τη γυναίκα με ένα αίσθημα υπερηφάνειας και πίστης στον εαυτό και στο σώμα της» τονίζει ο ειδικός.

Πηγή: 4moms.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!