8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα
8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα


Είσαι μέλλουσα μαμά; Αυτά είναι τα 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Η μητρότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι για κάθε γυναίκα και ξεκινάει ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνη. Την περίοδο αυτή νιώθετε το μωράκι σας να μεγαλώνει μέσα σας μέρα με τη μέρα και όσο πλησιάζετε στην τοκετό, τόσο περισσότερο συνειδητοποιήτε την αλλαγή που γίνεται στο σώμα και στη ζωή σας.

Ασφαλώς από την περίοδο αυτήν δε λείπουν τα άγχη και οι ανασφάλειες, καθώς η μητρότητα, ειδικά για όσες γίνεστε πρώτη φορά μανούλες, είναι ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά σας. Οι απορίες θα είναι επίσης πολλές αν και οι περισσότερες απαντώνται στην πράξη.

Για το πρώτο διάστημα με το μωρό σας, ίσως ήδη να έχετε πλάσει μία συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σας. Θα είναι όμως έτσι;

Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τα 9 πιο σημαντικά πράγματα για τα νεογέννητα που πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθει στον κόσμο το μωρό σας.

1. Ναι, τα μωρά είναι πανέμορφα, γλυκά, μυρωδάτα. Eίναι όμως έτσι και όταν μόλις έχουν γεννηθεί; Ιδιαίτερα εάν ακολουθήσετε φυσιολογικό τοκετό είναι πολυ πιθανό, το μωράκι σας μετά τη γέννα να έχει μακρόστενο κεφαλάκι. Δεν υπάρχει όμως λόγο ανησυχίας. Είναι θέμα ημερών να αλλάξει το σχήμα του. Όπως και να έχει όμως, σίγουρα όταν θα παρετε για πρώτη φορά το μωράκι σας στην αγκαλιά σας, θα σας φανεί το πιο όμορφο που υπάρχει!

2. Τις πρώτες εβδομάδες, πολλά πράγματα θα σας είναι άγνωστα και δεν θα γνωρίζετε τι πρέπει να σας ανησυχήσει και τι όχι. Αν παρατηρήσετε περισσότερη ξηροδερμία από ότι περιμένατε στην επιδερμίδα του μωρου σας πάντως, μην ανησυχείτε. Είναι απολύτως φυσιολογικό.

3. Τα νεογέννητα έχουν αρκετά ευαίσθητα κόκκαλα. Όχι όμως τόσο ευαίσθητα όσο μπορεί να νομίζετε. Πολλοί γονείς το πρώτο διάστημα είναι αρκετά διστακτικοί και σφιγμένοι στο πώς θα πιάσουν το μωρό τους, κάτι που βέβαια είναι θέμα ημερών να ξεπεραστεί.

4. Το μωρό σας θα αρχίσει να σας γελάει και να σας κάνει χαρουλες και ναζάκια από την 6η εβδομάδα και μετά.

5. Το πρώτο διάστημα και μέχρι να "πέσει" ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας θα το κάνετε μπάνιο με βρεγμένο σφουγγάρι για να πέσει πιο γρήγορα. Το διάστημα αυτό είναι συνήθως 2 εβδομάδες.

6. Τα νεογέννητα κλαίνε πολύ. Αυτό είναι κάτι που μάλλον γνωρίζετε αλλά επειδή είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνιας τους, το επισημαίνουμε και εμείς!

7. Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, αναμένετε να χάσει βάρος σε σχέση με τα ακριβή κιλά που γεννήθηκε. Μην αγωθείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

8. Τα νεογέννητα κοιμούνται μεν πολύ, αλλά όχι συνεχόμενα. Άλλωστε λόγω του θηλασμού ακόμα και αν το μωρό σας κοιμάται θα πρέπει να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε.

9. Με τον ερχομό του μωρού σας, αποχαιρετάτε τις βόλτες και τον έξω κόσμο. Λάθος. Είναι στο δικόσ ας χέρι το πόσο συχνά θα βγαίντετε με το μωρό σας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ο καθαρός αέρας και η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του.

Πηγή: parenting.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!