Σου λύνουμε 4 βασικές απορίες για την καισαρική για να μην τη φοβάσαι!
Σου λύνουμε 4 βασικές απορίες για την καισαρική για να μην τη φοβάσαι!


Ξέρετε ότι πρόκειται να συναντήσετε το μωρό σας και νιώθετε απέραντη χαρά. Αλλά το άγνωστο και η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία του τοκετού μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ανησυχία. Ειδικά όταν τίθεται το ζήτημα της γέννας με καισαρική τομή.

Μία στις τρεις γυναίκες γεννούν με καισαρική τομή, αλλά παρόλο που αποτελεί κάτι κοινό, όλες οι γυναίκες έχουν απορίες και ερωτήματα για το πώς είναι αυτή η εμπειρία.

Εδώ λύνουμε όλες τις απορίες σας για την καισαρική τομή παρακάτω:

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής;
Η καισαρική τομή διαρκεί περίπου μισή ώρα: 15 λεπτά για να βγάλουν το μωράκι και άλλα τόσα για να ολοκληρωθεί το κλείσιμο της τομής. Στη συνέχεια, η μητέρα μεταφέρεται στο δωμάτιό της και μπορεί να έχει το μωράκι κοντά της και να το αγκαλιάσει. Υπάρχουν τρεις τύποι καισαρικής τομής. Η προγραμματισμένη καισαρική τομή, κατά την οποία η μητέρα συνεννοείται με το γυναικολόγο και τη μαία της ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό για ιατρικούς λόγους, τόσο για την ασφάλεια της ίδιας όσο και του μωρού της. Η πιο κοινή καισαρική τομή είναι αυτή, η οποία δεν αποτελεί επείγουσα ανάγκη ούτε είναι προγραμματισμένη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κάθε γυναίκα έχει μια σταθερή πορεία στην εγκυμοσύνη και είναι υγιής, αλλά την ώρα του τοκετού μπορεί ο γιατρός να κρίνει ότι πρέπει να γίνει καισαρική τομή, π.χ. γιατί η γυναίκα δεν έχει αρκετή διαστολή για να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό ή γιατί η θέση του μωρού δεν είναι σωστή. Το τρίτο είδος καισαρικής τομής, που είναι εξαιρετικά σπάνια, είναι εκείνη που αποτελεί πραγματική επείγουσα ανάγκη. Για παράδειγμα, όταν ο γιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει επικινδυνότητα να μείνει το μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς μέχρι το τέλος της κύησης και πρέπει άμεσα να γεννηθεί. Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν σπάνια!

Μπορώ να θηλάσω μετά την καισαρική τομή;
Φυσικά και μία μητέρα μπορεί να θηλάσει μετά την καισαρική τομή. Είτε γεννήσετε φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή, είναι πιθανό στην αρχή να μην κατεβαίνει εύκολα το γάλα και να χρειαστείτε τη βοήθεια και τις συμβουλές μίας μαίας. Όμως, σίγουρα μπορείτε να θηλάσετε το μωράκι σας. Στα περισσότερα μαιευτήρια οι μαίες βοηθούν τις νέες μανούλες να μάθουν να θηλάζουν με τους σωστούς τρόπους. Στην αρχή θα πρέπει να βρείτε τις στάσεις που σας βολεύουν να θηλάζετε, γιατί θα υπάρχουν θέσεις που θα είναι πλήρως άβολες τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Φροντίστε να μην πιέζετε την κοιλιά σας όταν θα πρωτοθηλάσετε το μωρό σας για να μην αισθάνεστε τον πόνο από την τομή. Πολλές μαμάδες ανησυχούν για το αν πρέπει να θηλάζουν το μωρό τους μετά την καισαρική τομή, επειδή πιθανότατα ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο. Αυτό δεν πρέπει να σας φοβίζει. Η αγωγή που θα ακολουθήσετε είναι ασφαλής για το μωρό σας, οπότε μπορείτε να το θηλάζετε κανονικά. Να θυμάστε μονάχα ότι τα οφέλη από τον θηλασμό είναι εξαιρετικά.

Πόσος καιρός χρειάζεται να αναρρώσει μία γυναίκα από την καισαρική τομή;
Μετά από μία καισαρική τομή θα χρειαστείτε περίπου 8 εβδομάδες για να αναρρώσετε πλήρως. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα αναρρώνετε από την εγκυμοσύνη και θα επανέρχεστε στο μέγεθος και τα κιλά που είχατε πριν μείνετε έγκυος. Θα μαθαίνετε πώς να θηλάζετε σωστά και πώς ακριβώς είναι η μητρότητα. Όσον αφορά την αιμορραγία μετά την καισαρική τομή, αυτή θα κρατήσει περίπου 6 εβδομάδες. Τις πρώτες μέρες θα έχετε αρκετό αίμα, σαν μια κανονική έμμηνο ρύση. Αν δείτε πάρα πολύ αίμα και σας φανεί κάτι περίεργο, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Υπό κανονικές συνθήκες, το αίμα θα αρχίσει να μειώνεται σιγά σιγά και από κόκκινο θα γίνει εν τέλει καφέ. Όλο αυτό διαρκεί 6 εβδομάδες. Ο πόνος μετά την καισαρική τομή είναι σχετικά ελαφρύς.

Επιστρέφοντας στο σπίτι θα ακολουθείτε κάποια αγωγή για τη μείωση του πόνου, αλλά αν νιώσετε ότι δεν έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να μιλήσετε και πάλι με το γιατρό σας. Ουσιαστικά, σε 8 εβδομάδες θα αναρρώσετε πλήρως. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, λένε ότι σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα ένιωσαν καλύτερα. Αν έχετε ράμματα, μια εβδομάδα μετά θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας για να τα αφαιρέσετε. Ίσως τα ράμματα να σας δημιουργούν την αίσθηση ότι κάποιος σας τραβάει. Δεν είναι και η καλύτερη αίσθηση, αλλά δεν πονάει ιδιαίτερα.

Τις πρώτες μέρες που θα επιστρέψετε στο σπίτι- και για τις πρώτες δύο εβδομάδες- καλό θα ήταν να μην ανεβοκατεβαίνετε σκάλες. Αν δεν έχετε άλλη λύση, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι στην κοιλιά σας την ώρα που ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε τις σκάλες, ώστε να μην πονάτε. Για κάποιες εβδομάδες δεν θα πρέπει να οδηγείτε. Καλό θα ήταν, επίσης, να έχετε μία βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού ή σε ό,τι χρειάζεται το μωρό σας τις πρώτες μέρες. Οπότε, ζητήστε από τη μητέρα σας, την πεθερά σας ή τον σύζυγό σας να πλύνει τα πιάτα, να βάλει πλυντήριο, να καθαρίσει το σπίτι.

Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή;
Τα καλά νέα είναι ότι το 60-80% των γυναικών που θέλησαν να έχουν έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή τα κατάφεραν. Όταν θα μείνετε έγκυος ξανά σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας. Εκφράστε του όλες τις απορίες σας, ρωτήστε τον, κάντε την έρευνά σας. Πάρτε και άλλες γνώμες από άλλους γιατρούς. Αν θέλετε να γεννήσετε το δεύτερο παιδί σας φυσιολογικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι γιατί γέννησα με καισαρική τομή την πρώτη φορά. Αν ήταν ασήμαντος ο λόγος, μπορείτε να σκεφτείτε ότι δεν είναι αδύνατο να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό. Πολλές φορές, μπορεί να σκεφτείτε πως ό,τι συνέβη στην πρώτη εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί και στην επόμενη, άρα θα γεννήσω και πάλι με καισαρική τομή. Όλα εξαρτώνται από εσάς και φυσικά από όσα θα σας πει ο γιατρός σας. Στο τέλος, αυτό που μετράει είναι να νιώθετε εσείς καλά με όποια απόφαση έχετε πάρει.

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!