Απογοητευτήκατε μαθαίνοντας το φύλο του μωρού;
Απογοητευτήκατε μαθαίνοντας το φύλο του μωρού;


Είναι ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θέτουν οι κοντινοί σας άνθρωποι όταν μαθαίνουν ότι περιμένετε μωρό: "Είναι αγόρι ή κορίτσι;". Και αν είναι πολύ νωρίς για να ξέρετε ακόμα ή έχετε αποφασίσει να μην το μάθετε, η κλασική απάντηση είναι: "Δεν μας νοιάζει, αρκεί το μωρό να είναι χαρούμενο και υγιές".

Αλλά αν θέλετε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας, ίσως θα θέλατε να είναι κοριτσάκι. Ή ίσως δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ, αλλά μάλλον θέλετε αγοράκι. Όποιες και αν είναι οι σκέψεις σας εκ των προτέρων, η απογοήτευση σχετικά με το φύλο του μωρού χαρακτηρίζεται συχνά από τα συναισθήματα θλίψης ή απογοήτευσης μετά τη μεγάλη αποκάλυψη. Και συμβαίνει συχνότερα από ό, τι νομίζετε.

"Η απογοήτευση για το φύλο είναι αρκετά συνηθισμένη", λέει η ψυχολόγος Dr. Danielle Forshee. "Ιδιαίτερα για εκείνους που αισθάνονται ότι ένα συγκεκριμένο φύλο έχει κάποιο νόημα για αυτούς". 

Για παράδειγμα, η Δρ Forshee γνωρίζει δύο γυναίκες που και οι δύο ήθελαν αγοράκι και απογοητεύτηκαν όταν τελικά γέννησαν κορίτσια. "Και οι δύο ανησυχούσαν ότι οι κόρες τους θα ήταν ίδιες με αυτές στην παιδική τους ηλικία - ένας πραγματικός πόνος!". Φαντάστηκαν ότι το να έχουν αγόρια θα ήταν πιο διασκεδαστικό και ευκολότερο από το να έχουν κορίτσια, με βάση τις δικές τους εμπειρίες όσο μεγάλωναν.

Και αυτή είναι μόνο μια πιθανή εξήγηση. Ίσως να μεγαλώσατε με αδελφούς και πάντα ονειρευόσασταν να έχετε έναν θηλυκό σύμμαχο στο σπίτι. Ή ίσως έχετε ήδη μια κόρη που λατρεύετε, αλλά θέλετε να ζήσετε κάτι διαφορετικό με το επόμενο παιδί σας.

Ας πούμε λοιπόν ότι αισθάνεστε αυτήν την απογοήτευση και ανεξαρτήτως από το τι κάνετε νιώθετε περίεργα. Και μετά την αρχική απογοήτευση, ένα άλλο αίσθημα έρχεται στην επιφάνεια... Η ενοχή.

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που αγωνίζονται να συλλάβουν και σίγουρα θα έπρεπε να νιώθετε ευγνωμοσύνη που μείνατε έγκυος, αλλά σκέφτεστε τον εαυτό σας. Ή ανησυχείτε ότι εάν κάποιος κατάλαβε ότι σας πείραξε το φύλο του μωρού σας, μπορεί να νομίζει ότι δεν θα το αγαπήσετε. Είναι αυτά τα συναισθήματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να μιλούν ανοικτά για την απογοήτευση που μπορεί να νιώσουν όταν δεν ακούσουν από το γιατρό αυτό που θέλουν. Αλλά αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

"Όταν νιώθετε βαθιά απογοήτευση για κάτι (ιδίως για το φύλο ενός μωρού), τότε αρχίζετε να νιώθετε ντροπή ή ενοχή για αυτό και εάν το κρατήσετε μέσα σας, αυτό τελικά θα σας φθείρει πολύ", εξηγεί η Δρ Forshee.

"Είστε ήδη ευάλωτες λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης και γι' αυτό δεν πρέπει να επιβαρύνετε τον εαυτό σας συναισθηματικά. Μιλήστε με τον σύντροφό σας, την καλύτερή σας φίλη ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε", προσθέτει.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναδιαμορφώσετε τις σκέψεις σας, λέει η Δρ Forshee. Ας πούμε ότι περιμένετε κορίτσι, αλλά πραγματικά θέλατε αγόρι. Αντί να εστιάζετε σε όλα τα αρνητικά τού να έχει κανείς κοριτσάκι, μήπως θα έπρεπε να κάνετε focus στα θετικά;

"Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπετε την κατάστασή σας, θα σας βοηθήσει να είστε περισσότερο παρούσες και να απολαμβάνετε το μικρό σας παρά να εστιάζετε σε αυτό που δεν έχετε", τονίζει η Δρ Forshee.

Αλλά θυμηθείτε, είναι κατανοητό να αισθάνεστε απογοητευμένες. Δεν πρέπει ποτέ να απορριφθούν αυτά τα συναισθήματα - υπάρχουν για κάποιο λόγο. Το κλειδί είναι να βρείτε έναν τρόπο κατανόησης και στη συνέχεια να τα δεχτείτε, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε.

Και εδώ υπάρχει η πιο παρήγορη σκέψη: Η απογοήτευση του φύλου εξασθενεί - ειδικά όταν θα συναντήσετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!