Υπάρχει λύση για τις αϋπνίες στην εγκυμοσύνη;
Υπάρχει λύση για τις αϋπνίες στην εγκυμοσύνη;


Διαταραχές ύπνου στην εγκυμοσύνη και τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι αϋπνίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ύπνου ξεκινούν συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η κοιλιά έχει φουσκώσει για τα καλά και είναι πολύ δύσκολο για την έγκυο να βολευτεί στο κρεβάτι. Παράλληλα είναι πιο έντονες οι καούρες και η βραδινή ούρηση επανέρχεται καθώς το έμβρυο πιέζει ξανά την ουροδόχο κύστη.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη
Κοιμούνται ανάσκελα
Αυτή η στάση προκαλεί πόνους στη μέση, δυσκολία στην αναπνοή και στην πέψη, γίνεται αιτία για να δημιουργηθούν αιμορροΐδες, ενώ προκαλεί χαμηλή πίεση και κακή κυκλοφορία του αίματος. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κοιλιάς που στηρίζει το επιπλέον βάρος από την εγκυμοσύνη επάνω στα όργανα, τα έντερα και τις δύο βασικές διόδους του αίματος: την αορτή και την κοίλη φλέβα.

Κοιμούνται μπρούμυτα
Ακόμα και στην αρχή της εγκυμοσύνης, αυτή η στάση στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να κοιμάστε μπρούμυτα.

Ποια είναι η καλύτερη στάση στον ύπνο;
Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, απόλυτη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Οι περισσότερες κυοφορούσες πειραματίζονται με διάφορες θέσεις και επιλέγουν αυτή, που τις βολεύει περισσότερο. Συνήθως όμως η πιο «ενδεδειγμένη» στάση είναι στο πλάι με λυγισμένα τα πόδια. Συχνά μάλιστα συνιστάται να προτιμάται το αριστερό πλευρό, διότι η Κάτω Κοίλη Φλέβα, μέσω της οποίας το αίμα ρέει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά, εντοπίζεται δεξιά της μήτρας. Έτσι, αν ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό, μειώνεται η πίεση, που η μήτρα ασκεί με τον όγκο της στο αγγείο αυτό και διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Εναλλακτικές προτάσεις
-Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν από τον ύπνο. Επίσης, οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως το ψωμί και οι φρυγανιές μπορούν να διευκολύνουν τον ύπνο. Οι πρωτεΐνες διατηρούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σταθερό και η κατανάλωσή τους μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενους πονοκεφάλους και εξάψεις.
-Η πλάγια θέση ύπνου είναι η πιο ενδεδειγμένη και ειδικά στην αριστερή πλευρά.
-Αν υποφέρετε από πόνους στη μέση, μπορείτε να βάλετε ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά, στο πλάι.---Εάν κοιμάστε σε πλάγια στάση, ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μπορεί να διευκολύνει περισσότερο τον ύπνο σας.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!