Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται
Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται


Η άσκηση είναι καλή για το σώμα και την ψυχολογία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τον ύπνο, την πέψη, δίνει ενέργεια, απελευθερώνει το άγχος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να ασκούμαστε για 20 έως 30 λεπτά την ημέρα - σε περιόδους 10 λεπτών - τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Τι πρέπει να προσέξετε
Η άσκηση είναι ευεργετική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει, όμως, να αποφύγετε να ξεκινήστε ένα νέο άθλημα όπως και να αποφύγετε την έντονη γυμναστική. Πριν ξεκινήσετε οποιουδήποτε είδους γυμναστικής δραστηριότητας θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας και να επιλέξετε το κατάλληλο για την περίπτωσή σας είδος άσκησης.

Είδη άσκησης
Προγεννητική μπάλα

Χρησιμοποιώντας μια μπάλα άσκησης μπορείτε να μειώσετε πολλές δυσκολίες της εγκυμοσύνης. Η άσκηση με μπάλα γυμνάζει τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος, παρέχει καλή στήριξη και καλή στάση του σώματος, διευκολύνει την κάθοδο του μωρού και ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη. Μπορείτε να κάθεστε στην μπάλα και να γυμνάζεστε παρακολουθώντας τηλεόραση, μιλώντας στο τηλέφωνο, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο ή όταν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Θα πρέπει να επιλέξετε μια μπάλα κατάλληλη για το μέγεθος και το βάρος σας.

Αερόμπικ στο νερό

Πολλές πισίνες και γυμναστήρια προσφέρουν μαθήματα αεροβικής γυμναστικής. Σε ορισμένες πισίνες μπορείτε να εγγραφείτε και για μαθήματα με το μωρό σας ώστε να συνεχίσετε να ασκήστε ακόμη και μετά τη γέννα. Η αεροβική στο νερό συνίσταται στις λιγότερο δραστήριες γυναίκες. Η άσκηση στο νερό βοηθάει τις αρθρώσεις, την πλάτη, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Στην πισίνα δεν αποκλείεται να συναντήσετε και άλλες εγκύους που ακολουθούν παρόμοιο πρόγραμμα.

Γυμναστήριο

Οι μητέρες που γυμνάζονται ήδη σε γυμναστήριο μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους αλλά θα πρέπει να ενημερώσουν τον προπονητή τους ότι είναι έγκυες. Φυσικά, όλες οι ασκήσεις και το πρόγραμμα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη σας.

Γυμναστική στο σπίτι

Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι μέσα από ειδικά DVD ή διαδικτυακές εκπομπές που προτείνουν τεχνικές άσκησης αρκεί να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι το είδος της άσκησης που ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες. Μπορείτε να περπατήσετε οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, λιγότερο ή περισσότερο ενεργά. Το μόνο που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε είναι το να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!