4 παλιές θεωρίες για την εγκυμοσύνη... «τραβηγμένες» από τα μαλλιά!
4 παλιές θεωρίες για την εγκυμοσύνη... «τραβηγμένες» από τα μαλλιά!


Στα χρόνια των γιαγιάδων μας, συνηθιζόταν κάθε σημαντικό γεγονός στη ζωή και την καθημερινότητα να συνοδεύονται από προκαταλήψεις και κάπως… τραβηγμένες παραδόσεις που όμως ταίριαζαν με τις αντιλήψεις της εποχής. Όπως είναι αναμενόμενο, πολλές από αυτές αφορούν την εγκυμοσύνη, την πιο σημαντική ίσως περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Κάποιες μάλιστα, ακούγονται ακόμα και σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι ισχύουν. Τις ξέρετε;

«Έχεις μυτερή κοιλιά; Θα κάνεις αγόρι»
Το σχήμα της κοιλιάς της εγκυμονούσας υποτίθεται πως μαρτυρούσε το φύλο του παιδιού. Έτσι, αν ήταν μυτερή σήμαινε ότι η μέλλουσα μαμά περίμενε αγόρι, ενώ αν ήταν στρογγυλή σήμαινε ότι θα έκανε κόρη. Όπως αναφέρει και ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Γεώργιος Ξυδιάς στο iatronet, «το μέγεθος και το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου δεν είναι ενδεικτικά ούτε του φύλου του μωρού ούτε του είδους τοκετού που θα έχει. Κάθε γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό και η κύηση διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα». Επομένως, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται και με ιατρική υπογραφή.

Το ίδιο συνήθιζαν να πιστεύουν και για τις κλωτσιές του εμβρύου. Αν ήταν συχνές και δυνατές, η παράδοση ήθελε το μωρό να είναι αγόρι. Για εμάς, σημαίνει μάλλον ότι θα βγει ποδοσφαιριστής ή ποδοσφαιρίστρια!

«Φάε ό,τι θες μη σου πέσει το παιδί»

Παλαιότερα πίστευαν πως η έγκυος έπρεπε να υποκύπτει σε κάθε λιγούρα και διατροφικό πειρασμό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποβολής. Στην ουσία όμως οι περίεργες λιγούρες της εγκυμονούσας οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την όρεξή της και η μη ικανοποίηση της λιγούρας δεν έχει καμία επίπτωση στο έμβρυο. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει βέβαια είναι τη διάθεση της γυναίκας! Γενικά, η αντίληψη «τώρα τρως για δύο» δεν υποστηρίζεται από τους ειδικούς σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις των παλιότερων.

Γιατί οι έγκυες δεν έπρεπε να πιάσουν μαχαίρι στη γιορτή του Αγίου Συμεών

Ο Άγιος Συμεών είναι ο προστάτης των εμβρύων και των εγκύων. Η παράδοση, λοιπόν, πρόσταζε πως την ημέρα της γιορτής του, στις 3 Φεβρουαρίου, οι εγκυμονούσες έπρεπε να τιμήσουν τον άγιο για να έχουν την εύνοιά του. Τι έπρεπε να κάνουν λοιπόν; Να απέχουν από τις δουλειές του σπιτιού, να μην χρησιμοποιήσουν μαχαίρι ή ψαλίδι για να μην βγει το παιδί σημαδεμένο. Την παραμονή της γιορτής, μάλιστα, συνήθιζαν να βγάζουν τα ρούχα τους ανάποδα προς τα πίσω έτσι ώστε αν κατά λάθος πιάσουν μαχαίρι ή ψαλίδι, το σημάδι να γίνει πίσω και να μην φαίνεται πολύ.

Η έγκυος δεν πρέπει να πηγαίνει σε κηδείες γιατί το μωρό θα βγει... κίτρινο

Προφανώς και μια γυναίκα που κυοφορεί πρέπει να αποφεύγει τις έντονες συγκινήσεις- όπως στην περίπτωση μιας κηδείας- που μπορεί να επηρεάσουν εκείνη και το έμβρυο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και μάλλον εκεί στηριζόταν αυτή η αντίληψη. Παλαιότερα, ωστόσο, πίστευαν πως αν μια έγκυος πήγαινε σε κηδεία, το μωρό της θα γεννιόταν ωχρό, αν μετά το μυστήριο δεν ακουμπούσε κάτι σιδερένιο ή πράσινο.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!