Μπορείς να κάνεις κετογονική δίαιτα στην εγκυμοσύνη;
Μπορείς να κάνεις κετογονική δίαιτα στην εγκυμοσύνη;


Η κετογονική διατροφή είναι μία από τις πιο ισχυρές διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών και βασίζεται στην υψηλή πρόσληψη λιπαρών και τη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων.

Θα μπορούσε όμως μία μέλλουσα μητέρα να ακολουθήσει το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να ελέγξει το βάρος της ή κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην υγεία της και την υγεία του εμβρύου;

Μία έγκυος πρέπει καταρχήν να γνωρίζει το εξής: Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συστήνεται καμία δίαιτα, από τη στιγμή μάλιστα που η γυναίκα πρέπει να παίρνει 300 θερμίδες παραπάνω καθημερινά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Εγκυμοσύνη.

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι καθοριστικής σημασίας για τις εγκυμονούσες και τα βρέφη. Αυτή βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουν τα συμπληρώματα εκτός από τις απαραίτητες για την εγκυμοσύνη βιταμίνες, καθώς και τις τροφές με πρόσθετα λιπαρά και ζάχαρη.

Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την κετογονική δίαιτα, που προβλέπει την κατανάλωση λίγων υδατανθράκων και πολλών λιπαρών, αναγκάζοντας αυτούς που την ακολουθούν να περιορίζουν τα φρούτα και αρκετά λαχανικά με υδατάνθρακες, προκειμένου να βοηθήσουν τη διαδικασία της κέτωσης, δηλαδή την καύση κετόνων (λίπους) αντί υδατανθράκων για την παραγωγή ενέργειας.

Τι ισχύει για την εγκυμοσύνη

Κανείς δεν γνωρίζει στα σίγουρα, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, αν μία έγκυος μπορεί ή όχι να ακολουθήσει κετογονική δίαιτα

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την επίδρασή της στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η μόνιμη κέτωση προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση για το σώμα και οι γιατροί δεν γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις.

Πέρα από την κετογονική διατροφή πάντως, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που δεν προσφέρεται για την απώλεια βάρους. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε ό,τι είναι γνωστό πως ωφελεί τη μητέρα και το έμβρυο και αν πρέπει ή θέλετε να χάσετε βάρος, να το προσπαθήσετε μετά τον τοκετό.

Παρότι δεν είναι όλες οι πτυχές της κετογονικής δίαιτας αρνητικές, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την μη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, που περιέχουν πολλή ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, εν τούτοις δεν μπορείτε να φάτε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών που είναι απαραίτητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη, ο άνθρωπος που μπορεί να σας κατευθύνει είναι ο γιατρός σας.

Πηγή: womenshealthmag.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!