Μπορείς να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου;
Μπορείς να μείνεις έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου;


Ο «επιστημονικός» όρος, με τον οποίο περιγράφουμε την περίοδο είναι εμμηνορρυσιακός κύκλος. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις κυκλικές μεταβολές της δομής του ενδομητρίου (δηλαδή του ιστού, που καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα).

Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται λόγω της επιρροής επί του ενδομητρίου των ορμονών, που παράγονται από τις ωοθήκες.

Ως πρώτη ημέρα της περιόδου εννοούμε την πρώτη ημέρα, που μία γυναίκα βλέπει αίμα. Την ημέρα αυτή το πάχος του ενδομητρίου είναι αυξημένο, ενώ το επιφανειακό του στρώμα (η αποκαλούμενη λειτουργική του στοιβάδα), αρχίζει να αποπίπτει (να «ξεκολλάει») και να εξέρχεται δια του τραχήλου στον κόλπο. Έτσι παρατηρείται η εκ του κόλπου εκροή τεμαχίων του ιστού αυτού, που έχουν αναμιχθεί με αίμα. Η ροή συνεχίζεται για μερικές ημέρες έως ότου η λειτουργική στοιβάδα αποπέσει τελείως.

 Εν συνεχεία και πάντα υπό την επιρροή των ωοθηκικών ορμονών η στοιβάδα αυτή «αναγεννάται» μέχρι τον επόμενο κύκλο, οπότε και θα αποπέσει εκ νέου.

Πώς ξεκινάει μία εγκυμοσύνη;
Για να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη, πρέπει το σπερματοζωάριο να «συναντήσει» εντός εισαγωγικών το ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Η συνάντηση αυτή γίνεται μέσα στη σάλπιγγα αφού το ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη μετά τη λεγόμενη ωοθυλακιορρηξία.

Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο μεταβαίνει δια της σάλπιγγας στην ενδομητρική κοιλότητα και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο

Προκειμένου η εμφύτευση να είναι επιτυχής, είναι απαραίτητο το ενδομήτριο να περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό το γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι – υπό φυσιολογικές συνθήκες – έτσι ρυθμισμένο, που η ωοθυλακιορρηξία λαμβάνει χώρα, όταν το ενδομήτριο είναι «δεκτικό» για το έμβρυο. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως οι ωοθήκες κατά κάποιον τρόπο «συντονίζονται» με το ενδομήτριο.

Έτσι, αν ένα ζευγάρι έρθει σε επαφή στις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, οι ωοθήκες έχουν μόλις παράξει ένα (συνήθως) ωάριο και το ενδομήτριο είναι «έτοιμο» να δεχθεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Όταν η γυναίκα έχει περίοδο, το ενδομήτριο είναι «δεκτικό» για το γονιμοποιημένο ωάριο;
Στην περίοδο – όπως είδαμε – το ενδομήτριο αποπίπτει και εκρέει σε τεμάχια μαζί με αίμα από τον κόλπο. Συνεπώς, δεν είναι δεκτικό για την εμφύτευση του ωαρίου.

Άρα το ερώτημα απαντήθηκε! Δεν είναι δυνατόν μία γυναίκα να μείνει έγκυος, όσο έχει περίοδο!

Ας δούμε τι συμβαίνει, σε μία γυναίκα, που έχει ένα «τυπικό» κύκλο μήκους 28 ημερών και η περίοδός της διαρκεί περίπου 5 ημέρες.

Πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τι θα συμβεί, αν μια γυναίκα, της οποίας ο κύκλος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας τρία ακόμα δεδομένα:

Μετά την ωοθυλακιορρηξία το ωάριο επιβιώνει για περίπου 24 ώρες μόνο.
Μετά την εκσπερμάτωση τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν για 72 ώρες (υπάρχει και η άποψη, πως το διάστημα αυτό μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 5 ημέρες, αλλά αυτό είναι μάλλον η εξαίρεση και όχι ο κανόνας).
Η ωοθυλακιορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου στη μέση του κύκλου της γυναίκας. Επομένως, για μία γυναίκα, που έχει κύκλο με τα χαρακτηριστικά, που αναφέραμε, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τη 14η ημέρα περίπου.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η 14η ημέρα είναι η πιο ΠΙΘΑΝΗ ημέρα ωοθυλακιορρηξίας. Ωοθυλακιορρηξία μπορεί θεωρητικά να καταγραφεί λίγο πριν ή λίγο μετά από την ημέρα αυτή. Έτσι λέμε, πως οι γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας με κύκλο 28 ημερών είναι χονδρικά από την ενδέκατη μέχρι την δέκατη έκτη ημέρα..

Με αυτά τα δεδομένα, αν ένα ζευγάρι έρθει σε ελεύθερη επαφή, όσο η γυναίκα έχει περίοδο, είναι μάλλον απίθανο, όταν γίνει η ωοθυλακιορρηξία να υπάρχουν ακόμα ζωντανά σπερματοζωάρια. Κατά συνέπεια μια γυναίκα με αυτά τα χαρακτηριστικά του κύκλου δεν είναι πιθανό να μείνει έγκυος μετά από επαφή κατά την έμμηνο ρύση.

Τι γίνεται όμως με εσάς, που έχετε πιο βραχύ κύκλο;
Ας πάρουμε την περίπτωση μίας γυναίκας, της οποίας ο κύκλος έχει μήκος 24 ημερών, είναι δηλαδή αυτό, που αποκαλούμε «βραχύς». Στην περίπτωση αυτή η ωοθυλακιορρηξία, που λαμβάνει χώρα κοντά στη μέση του κύκλου, «έρχεται» – θα μπορούσε να πει κανείς – πιο κοντά στην περίοδό της.

Συνεπώς, οι γόνιμες ημέρες της γυναίκας αυτής είναι κατά προσέγγιση μεταξύ της όγδοης και δέκατης τέταρτης ημέρας.

Αν λοιπόν η ροή σας διαρκεί λίγο περισσότερα – ας πούμε – 6 ημέρες και με δεδομένο πως το σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει για μέχρι και 3 ημέρες μετά την εκσπερμάτωση, υπάρχει η πιθανότητα, αν είχε επαφή προς το τέλος της περιόδου της, όταν γίνει η ωοθυλακιορρηξία, να υπάρχουν ακόμα ζωντανά σπερματοζωάρια, ικανά να γονιμοποιήσουν το ωάριό της.

Επομένως, μία γυναίκα, που έχει κύκλο με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να βρεθεί ενώπιον μιας μη προγραμματισμένης κύησης.

Άρα, αν έχετε βραχύ κύκλο, δεν είναι απίθανο να μείνετε έγκυος ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Επομένως, μόνον αν μία γυναίκα έχει βραχύ κύκλο, υπάρχει περίπτωση να μείνει έγκυος, όσο έχει περίοδο;
Εν τοις πράγμασι, το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης μετά από επαφή κατά την περίοδο, υπάρχει και για της γυναίκες αυτές.

Για την ακρίβεια, δεν αποκλείεται να δείτε αίμα και να νομίσετε, πως έχετε περίοδο, αλλά αυτό που βλέπετε να μην είναι «πραγματική» περίοδος.

Δεν είναι σπάνιο, όταν μια γυναίκα έχει ωοθυλακιορρηξία και βρίσκεται φυσικά στις γόνιμες ημέρες, να εντοπίσει κολπική αιμόρροια, που να μοιάζει με περίοδο.
Αν τότε έχει επαφή χωρίς προφυλάξεις, η πιθανότητα εγκυμοσύνης υφίσταται και είναι μάλιστα και σχετικά υψηλή.

…επομένως..
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι δυνατό μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Αν λοιπόν δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη, καλόν είναι να λαμβάνετε τα ανάλογα μέτρα αντισύλληψης, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!