Διαδεδομένοι μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη
Διαδεδομένοι μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη


Από τη στιγμή που μια γυναίκα μένει έγκυος θέλει να γνωρίζει όσα περισσότερα μπορεί για την πορεία της εγκυμοσύνης της αλλά και του εμβρύου.

Παράλληλα, γίνεται συχνά αποδέκτης πολλών αντιφατικών πληροφοριών ακόμα και μύθων για την εγκυμοσύνη που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα αλλά και στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα θα έχετε ακούσει ότι το σχήμα της κοιλιάς «μαρτυρά» το φύλο του μωρού ή ότι αν έχεις πολλές καούρες τότε το μωρό είναι αγόρι!

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι που κυκλοφορούν και τι ισχύει πραγματικά:

Από το σχήμα της κοιλιάς θα καταλάβεις το φύλο
Έτσι, έλεγαν οι παλαιότερες και πιστεύουν πολλές νεότερες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το σχήμα της κοιλιάς μπορεί να σου μαρτυρήσει, μόνο αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη ή δεύτερη, καθώς οι μύες έχουν εξασθενίσει και η κοιλιά στις επόμενες εγκυμοσύνες είναι χαμηλότερα.

Στην εγκυμοσύνη τρως για δύο
Από τους πιο συχνούς και πιστευτούς μύθους, ότι δηλαδή στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρως για δύο: για εσένα και το μωρό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα, μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πρέπει να παίρνει στην εγκυμοσύνη 300 θερμίδες παραπάνω, ενώ μία υπέρβαρη λιγότερες. Και θα πρέπει οι γυναίκες με πολλά κιλά να φροντίσουν να πάρουν όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος.

Έχεις καούρες; Τότε θα βγάλεις μαλλιαρό παιδί
Αν είχες ή έχεις καούρες, τότε σίγουρα έχεις ακούσει την εξήγηση: το παιδί έχει πολλά μαλλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών μιας εγκυμοσύνης, είναι εκείνα που επηρεάζουν την εμβρυακή τριχοφυΐα.

Κοιλιά ψηλά κορίτσι - χαμηλά αγόρι
Γενικά, η κοιλιά παίζει πολύ στους μύθους. Ακόμη ένας υποστηρίζει πως αν η κοιλιά είναι ψηλά, θα κάνεις κορίτσι, ενώ αν είναι χαμηλά αγόρι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πάντως.

Αν ακούτε κλασική μουσική, θα βγει έξυπνο μωρό
Η κλασική μουσική, ως προς την πολυπλοκότητά της, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των μωρών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης. Αν δηλαδή ακούει Μότσαρτ δεν θα γίνει Αϊνστάιν! Αν και η κλασική μουσική έχει ωφέλιμες επιδράσεις, που σχετίζονται κυρίως με την ανάπτυξη των αισθήσεων.

Γλυκές γεύσεις κορίτσι - ξινές αγόρι
Θέλετε γλυκά; Θα αποκτήσετε κορίτσι; Προτιμάτε τις πιο ξινές γεύσεις; Τότε είναι αγόρι. Ένας μύθος, που αντέχει στο χρόνο, αλλά δεν ισχύει.

Ζωηρό στην κοιλιά ίσον υπερκινητικό παιδί
Αν κλωτσάει συνεχώς το μωρό ή έχει μία έντονη δραστηριότητα στην κοιλιά, δε σημαίνει ότι θα βγει ένα υπερκινητικό παιδί. Η άποψη αυτή δεν ισχύει, καθώς η δραστηριότητα του εμβρύου στη μήτρα, εξαρτάται από τις ορμόνες μίας εγκύου, από τη θέση του μωρού στη κοιλιά και από το χώρο που έχει για να κινηθεί. Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, αυτό που ισχύει είναι ότι τα έμβρυα που είναι ζωηρά γίνονται πιο ευερέθιστα μωρά.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!